2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Felépítik Székesfehérvár középkori makettjét

2007. július 4. 09:00

Kicsiben felépítik a középkori Székesfehérvárt: a makettváros a 10-17. századig mutatja majd be a várfalakkal, vizesárokkal körülvett egykori Alba Regiát.

Viniczai Tibor szerint a megvalósításhoz európai uniós támogatásra pályáznak. A tervek szerint az egykori Vidám Park szomszédságában `királyi játszópark` épül, mellette pedig 90 méter hosszú és 40 méter széles, várfalakkal körülvett területen alakítják ki a középkori város modelljét.

A legrégebbi kort Géza nagyfejedelemnek a 900-as évek végén emelt négykaréjos temploma reprezentálja majd, s az épületek sorát a török megszállás idején készült dzsámik és minaretek zárják. A várfalakon belül felépítik a legmarkánsabb középkori épületek makettjeit, köztük a román stílusú királyi bazilikát, a középkori templomokat, a régi és új királyi várat a hozzá tartozó várfalakkal, a török fürdőt, valamint 140 jellegzetes lakóépületet.

A makettvárost pontos tájolás alapján, a korabeli metszetek, rajzok, leírások, valamint a régészeti feltárások eredményeinek figyelembevételével készítik el. Az épületeket várárok veszi majd körül, amelyet a Vidám Park tavából töltenek fel vízzel. A látogatók nem sétálhatnak majd az épületek között, a trambulinszerűen kialakított kilátókról vehetik majd szemügyre a középkori város modelljét.

Mint a tervezők elmondták, a kilátókról mintegy 8 méter magasból lehet majd megfigyelni a maketteket. Az kicsinyített épületek legmagasabb pontja egyébként a királyi bazilika 4,2 méter magas tornya lesz. A makettvárost 2009 végére, 2010 elejére szeretnék felépíteni. A tervek már készülnek, ám a kivitelezés várható költségére még nincsenek pontos adatok, de azt a királyi játszóparkkal együtt egymilliárd forint körülire becsülik.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár