2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A szanszkrit meghódítja Amerikát

2007. szeptember 20. 11:00

A szanszkrit nyelv ma reneszánszát éli mind Indiában, mind az indiai kivándorlók révén az Egyesült Államokban. A nyelv már fel-felbukkan a mindennapi amerikai kultúrában is

A Harvard, a Yale és a Chicagói Egyetem már régóta kínál szanszkrit kurzusokat a hallgatóinak, ám most már az egyetemeken kívül is egyre nagyobb érdeklődés mutatkozik a nyelv iránt. India csaknem egy évtizede tartó gazdasági fellendülése nemcsak jólétet hozott, hanem a büszkeség érzését is felkeltette az ország múltjával kapcsolatban. A szanszkrit újjáéledése nagyrészt egy Új-Delhiben működő csoport, a Szamszkrita Barati erőfeszítéseinek köszönhető. Az önkéntesekből álló csoport legfőbb küldetése, hogy visszahelyezze a pán-indiai nyelvet méltó helyére, és ezáltal megvesse egy kulturális reneszánsz alapjait.

"A szanszkrit hanyatlásának sok oka volt, de a legfőbb ok az angol gyarmati idők képzeletszegény oktatási módszerében keresendő" - mondja Csamu Krisna Sasztri, a Szamszkrita Barati alapítója. Később, a demokratikus Indiában a nyelv a felsőbb kasztokhoz kapcsolódott, és a Brahman papok nem nagyon foglalkoztak a tömegekkel. A szanszkrit nyelv újjáélesztését célul tűző mozgalom azonban mindenkinek meg akarja tanítani az "istenek nyelvét", aki érdeklődést mutat iránta.

A mai Indiában a szanszkritot leginkább a vallás és a metafizika írott nyelveként ismerik. A lakosság 80%-át alkotó hinduk tudnak néhány szanszkrit imádságot, a házasulandók a házassági esküt szanszkrit nyelven mondják. Az ősi nyelv nyomai az Indiában beszélt 15 nyelvjárás mindegyikében megtalálhatók. (Az angol nyelv is több száz szanszkrit szót tartalmaz.)

"A szanszkrit, mint holt nyelv tévhitének eloszlatására elhatároztuk, hogy 10 nap alatt megtanítjuk a beszélt szanszkrit alapjait, és csak szanszkrit nyelven oktatunk" - magyarázza Sasztri. A lelkes önkéntesek ezt az új módszert alkalmazták a falvakban, városokban és külföldön is. Amikor a mozgalom elindult, nem volt pénz az órák reklámozására, így a lehetőség szájról-szájra terjedt. Az önkéntesek az utcákon szanszkrit nyelvű rövid előadásokat tartottak, hogy felkeltsék a járókelők figyelmét. "Az emberek látták, hogy a szanszkrit nem csupán a szertartások és imádságok nyelve" - mondta Pallamradzsu Duggirala, önkéntes (foglalkozása űrkutató), aki 2003 szeptemberében az első szanszkrit nyelvi kurzust tartotta a Massachusettsi Egyetemen.

Szanszkrit titkok a történelemben
Miután a középkorban különböző nyelvjárások alakultak ki, a latinhoz és a göröghöz hasonlóan a szanszkrit is csak a tudósok nyelve lett. Amikor pedig 1757-ben a britek átvették az uralmat, az angol lassan kiszorította a szanszkritot. A tudománytörténet rajongói azonban a szanszkrit nyelven íródott ősi könyveket a csillagászati, kémiai, matematikai, orvosi és kohászati tudás kincsestárának tartják. Kopernikusz 1543-ban tett kijelentése, hogy a világegyetem középpontja a nap, mérföldkőnek számít a nyugati tudomány történetében. A Szamszkrita Barati által kiadott, India tudományos örökségét összegyűjtő "India büszkesége" c. könyv szerint viszont a szanszkrit tudósok már i.sz. 499-ben olyan számításokat végeztek, amelyek révén egy Aryabhatta nevű csillagász felállította a napközpontú univerzum modelljét. Nyelvészeti szempontból a szanszkrit az indoeurópai nyelvcsaládhoz tartozik - az ógörög, német (gót) és latin nyelv "testvére", és ilyenformán az angol nyelv egyik őse. Mint egy távoli rokon. Ezzel magyarázható, miért van olyan sok hasonló hangzású és jelentésű szó az angol és a szanszkrit nyelvben: pl. bratha és brother. A nyugat és kelet között, a középkor óta tartó kulturális kölcsönhatás eredményeként több száz szanszkrit szó vált az angol nyelv részévé, pl: avatar, karma, guru, mantra és nirvana.
A 25 év alatt mintegy 7 millió ember vett részt a Szamszkrita Barati által szervezett szanszkritórákon Indiában és külföldön. Jelenleg 250 teljes munkaidős önkéntes és 5000 részmunkaidős tanár dolgozik Indiában és az Egyesült Államokban, és a számuk egyre növekszik. "Azt reméljük, hogy a szanszkrit nyelv elterjedése révén ezt a tudományos hagyományt is újjáéleszthetjük" - mondja Sasztri.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár