2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Palesztin narratíva az izraeli tankönyvekben

2007. július 25. 10:00

Ősztől új tankönyvet kapnak a palesztin diákok Izraelben, amely első alkalommal mutatja be az állam alapításának visszásságait és az arabok sérelmeit.

A következő tanévben bevezetendő tankönyvben központi helyen továbbra is az 1948-49-es év zsidó narratívája szerepel majd, amely szerint az alakuló államot az arab államok hadseregei késztették védekezésre, és ez vezetett 700 ezer palesztin hontalanná válásához. `Ez azt emeli ki, hogy az események okát a zsidók Szentföldhöz való kapcsolatában és az Európából való elüldözés miatti honkeresésben találjuk meg` - állítja Dalia Fenig, az oktatási minisztérium egyik felügyelője.

Várják az újraértékelést

Első alkalommal kerülhet be azonban a könyvekbe, hogy a háború miért volt tragédia a palesztinok számára, megemlítve az al-Naqba, azaz vereség arab fogalmát is. Fenig szerint az új megközelítés a korábbi titkolózás helyett inkább a kialakuló vitát szorgalmazza. Elmondása szerint azonban mindez egy igen kétélű fegyver lehet, hiszen a minisztérium a kettős narratívát a zsidó diákok tankönyveiben egyáltalán nem mutatja majd be.

A keményvonalas izraeli nacionalisták rögtön össztűz alá vették Juli Tamir oktatási miniszter döntését, mondván ez olyan, mintha Izrael a saját létezése miatt mentegetőzne. Avigdor Lieberman miniszter szerint "ez egyfajta politikai mazochista szellem.. a nemzeti büszkeség teljes hiánya". Ezzel ellentétesen gondolkodik Amnon Beeri-Sulitzeanu, az izraeli zsidók és arabok békés együttéléséért munkálkodó nonprofit Ábrahám Alapítvány vezetője, hiszen szerinte "vannak olyanok, akik szerint a másik oldal veszteségeinek és fájdalmainak elismerése a saját veszteségeinket és fájdalmainkat csökkentené". Elmondása szerint "ez egy kis lépés a közös társadalom és közös jövő felé".

Az ország alapításáról szóló hivatalos - így a tankönyvekben is megjelenő - történelem főként az izraeli csapatok hősiességére összpontosít, és átsiklik a palesztin sérelmeken. Az elmúlt években azonban már több izraeli történész adott ki könyvet arról, hogy a legtöbb menekülőt a hadsereg erőszakosan költöztette el, és sosem engedték vissza őket lakóhelyükre. Éppen ezért érthető, ha a palesztinok a menekültek és azok leszármazottainak jogai érdekében lépnek fel: a problémát pedig az jelenti, hogy jelen esetben 4 millió követeléssel állhatnának elő. Izrael a mai napig visszautasít minden hasonló elképzelést, mondván a menekülteknek csak minimális kompenzálás jár, és a legszívesebben egy - a folyamatosan változó tervek szerint pár év múlva megalakuló - palesztin államban helyeznék el őket.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár