2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Mongol utat nyert az ötvenezredik látogató

2007. július 31. 18:00

A Dzsingisz kán és öröksége, valamint A tatárjárás című kiállítás ötvenezredik látogatóját köszöntötték kedden a Magyar Nemzeti Múzeumban.

Az ötvenezredik látogató, Farkas Kristóf Vince az MTI-nek elmondta, hogy egyszer már látta a Dzsingisz kán-kiállítást. A történelem szakos hallgató most édesanyját és - szintén történelem szakon tanuló - húgát kísérte el a múzeumba. A budapesti illetőségű család a kiállítás katalógusa, múzeumi kiadványok és egy rendkívüli tárlatvezetés mellé egy kétszemélyes, 9 napos mongóliai utat kapott ajándékba. Mint azt Farkas Kristóf Vince elmondta, valószínűleg húgával ketten utaznak majd a belső-ázsiai országba.

A Dzsingisz kán és öröksége című kiállítás májusban nyílt meg a Magyar Nemzeti Múzeumban. A vándorkiállítással egy időben nyílt meg A tatárjárás című tárlat, amely az 1241-42-es mongol hadjárat emlékeit vonultatja fel. A Mongol Birodalom 800 éves történetét bemutató vándorkiállítás anyaga Bonn, München, Schallaburg és Isztambul után érkezett Magyarországra.

A csaknem félezer tárgy jelentős része mongol múzeumok gyűjteményéből származik. A kollekcióban egyebek mellett festmények, aranykincsek, buddhista szobrok, korabeli használati tárgyak, írásos emlékek szerepelnek. A kiállítás műtárgyait összesen mintegy 100 milliárd forintra biztosították.

A tárlat szeptember 2-ig tekinthető meg a Magyar Nemzeti Múzeumban. A Dzsingisz kán és öröksége című kiállítás nyitva tartásának utolsó hónapjában több kedvezményt is nyújt a múzeum. Augusztusban, a Sziget Fesztivál ideje alatt az érvényes Szigetjeggyel rendelkezők karszalagjuk bemutatásával 50 százalékos kedvezményt kapnak a múzeumi belépőjegy árából.

Féláron válthatják meg belépőjegyüket azok is, akik augusztus 19-én vagy 20-án látogatnak el a múzeumba. Ehhez kapcsolódóan 19-én az intézmény meghosszabbított nyitva tartással, este nyolc óráig várja látogatóit. Emellett továbbra is érvényes a Szépművészeti Múzeummal közösen bejelentett kedvezmény, amely szerint az egyik múzeumban megváltott belépőjegy a másik intézmény kiállításán 25 százalékos kedvezményre jogosít az egyéni belépők esetében.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár