2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Puritán titkok a kora újkori Angliából

2007. augusztus 7. 12:00

Klímaváltozás miatt megbolondult időjárás, tárgyalás nélkül fogvatartott rabok, radikális vallásuk miatt üldözött emberek, botrányosan viselkedő egyháziak - áll a mindennapok híreiben.

Hat nemzetközi vezető akadémikusnak hét évébe telt - a tervezettnél kettővel többe -, mire sikerült rekonsruálni a kései Stuart időszak ismeretlen történeteit Roger Morrice, egy puritán tudósító naplójának lapjaiból. A 300 évig egy apró londoni könyvtárban elfeledetten heverő könyvecskét 2000-ben fedezték fel, és `a kései 17. század legfontosabb publikálatlan brit naplójának tartott művet` hamarosan megjelentetik majd. A Sunday Telegraph című brit lap szerint a munka fontosságában Samuel Pepys naplójához mérhető, amely jelenleg is folyamatosan jelenik meg a szerző tiszteletére létrehozott blogban.

Olvasson részleteket a naplóból!

A Cambridge Egyetem munkatársa, Mark Goldie által vezetett kutatócsoport 1500 oldalt dolgozott fel, amelyeken közel egymillió, 17. századi angol szót kellett átírniuk. Ezek közül 40 ezret - főként II. Károly visszásságairól - a szerző olyan különleges rövidítésekkel írt le, amelyhez egy kódfejtő segítségét is igénybe kellett venni. Goldie szerint "ez a hatalmas anyag jelentős szerepet játszhat abban, hogy a történészek és diákok jobban megértsék a korszakot. Ez ugyanis egy, a puritánoktól való megszabadulást ünneplő Pepys-naplótól nagyon más hangulatú Angliát mutat be".

Morrice naplója 1677-ben kezdődik, és 1691-ben fejeződik be, lefedve II. Károly, II. Jakab, III. Vilmos és II. Mária uralkodásának időszakát. A szerző egy igen sötét Angliát fest le, ami nem is meglepő, hiszen az írás személyes tapasztalatokra épül. Morrice 1628-ban született, és 1658-ban a derbyshire-i Duffieldben lett pap, ám négy évvel II. Károly hazatérése után elcsapták hivatalából. Mindez beleillett abba a restaurációs törekvésbe, amelynek során a szektáknak minősített egyházak tagjait letartóztatták és börtönbe vetették.

Morrice ekkor Londonba költözött, ahol egy mai tényfeltáró újságíró tevékenységhez hasonló munkát végzett. Ennek során a kávéházakban terjedő pletykákra és a király titkos tanácsából szerzett információkra támaszkodva örökítette meg az eseményeket. Ami azonban érzékeny téma volt, azt egy speciális kóddal jegyezte le. Goldie szerint "Morrice-nak a mai újságírókhoz hasonlóan jó forrásokra volt szüksége, és szerencsés volt, hogy rátalált a király tanácsosára, Richard Collingsra, aki megosztotta vele az információit. A mű így olyan jelentős eseményekbe is bepillantást kínál, mint például II. Károly halála".

A naplóban feltárulnak a kvékerek és puritánok elleni üldöztetések, más részekből pedig a törvényekről, vallásról, időjárásról és terrorizmusról szóló gondolatok olvashatók ki. 1684. október 16-án például arról emlékezik meg, hogy letartóztattak pár embert, akiket a király elleni merénylet megtervezésével gyanúsítottak, és egyiküket alvásmegvonással kínozták. 1683-84 telén pedig arról olvashatunk, hogy a tél annyira hideg volt, hogy a Temze befagyott, így a kocsik nyugodtan áthajthattak rajta.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár