2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Katonai célpont lett az iraki könyvtár

2007. augusztus 21. 12:00

Az Iraki Nemzeti Könyvtár és Levéltár igazgatója szerint miután a helyi biztonsági erők elfoglalták az épületet, veszélybe került az ország legfontosabb kulturális intézménye.

Saad Eskander, a könyvtárat 2003 óta vezető elismert kurd történész elmondta, hogy az épületet mintegy 20 felfegyverzett iraki katona foglalta el. `A nemzeti levéltárat katonai célponttá változtatták, hiszen a szélsőségesek biztosan megtámadják majd az iraki erőket` - mondta. A katonák a nem messze fekvő Kadhimiya mecset felé igyekvő siíta hívők védelme érdekében foglalták el a területet, és már hozzá is kezdtek a főbejárat, valamint az ajtók és ablakok lerombolásához.

A nemzeti könyvtár a Tigris folyó keleti partján fekszik, nem messze a régi védelmi minisztériumtól, amelyben most az iraki és amerikai haderő állomásozik. A terület egyben kedvelt célpontja a lázadóknak is. "Az iraki katonák felelőtlen akciója, amelyet az amerikaiak is támogatnak, hatalmas veszélybe sodorja a könyvtárat, a levéltár gyűjteményét és a személyzetet" - mondja Eskander. Az igazgató attól tart, hogy a katonák fosztogatni kezdenek, vagy felgyújtják az épületet.

"A többi hétköznapi emberhez hasonlóan beszorultunk a szélsőségesek és terroristák, illetve az iraki-amerikai csapatok közé." Eskander mind az amerikaiakat, mind pedig az iraki erőket felelőssé teszi az esetleges károkért és az áldozatokért. A történész a leginkább azt tartja megdöbbentőnek, hogy az eset kapcsán senki sem hajlandó magyarázattal szolgálni.

A Szaddám Huszein uralmának megdöntését követő káoszban az Iraki Nemzeti Múzeumhoz hasonlóan a könyvtár és a levéltár is súlyos károkat szenvedett. Az épület nagy részét felgyújtották és kifosztották, a könyvtár elvesztette gyűjteményének 25%-át, köztük sok könyvritkaságot, a levéltár pedig 60%-os veszteséggel számol, amibe számos, az oszmán korszakból származó, pótolhatatlan irat is beletartozik.

A pusztítás óta Eskander és csapata helyreállította a könyvtárat és a levéltárat. Az igazgató egy - a British Library honlapján olvasható - blogot is létrehozott, amelyben leírja mindennapi nehézségeit és a Bagdadban uralkodó állapotokat. "Nincs senki, aki támogatna bennünket itt, Irakban... Ellenségeskedés vesz körül minket. Nem akarják, hogy a kulturális intézményeket liberális, világi szellemű emberek irányítsák" - véli Eskander.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár