2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Digitalizálják a Titanic fekete narratíváját

2007. augusztus 24. 11:00

Az Afro-American Newspaper (afroamerikai újság- AFRO) baltimore-i központjában lévő archívum a történelem, kultúra, polgárjogi küzdelmek és az elkötelezettség gazdag tárháza.

A Johns Hopkins Egyetem mintegy félmillió dollárból digitalizálja a baltimore-i Afro-American Newspaper archívumát. Az adománnyal egyúttal levéltári szakmai gyakorlatot szeretnének teremteni a Johns Hopkins Egyetem és a Morgan Állami Egyetem hallgatói számára.

"Nagyon izgalmasnak ígérkezik a projekt, alig várom, hogy együtt dolgozhassak a Johns Hopkins Egyetem könyvtárosaival és hallgatóival, hogy közösen hozzáférhetővé tegyük a kutatók számára ezeket a felbecsülhetetlen értékű történelmi forrásokat. A projekt lényegében közkinccsé teszi az Afro-American Newspaper egyedülálló gyűjteményét" - nyilatkozta Marilyn Benaderet levéltáros, aki 2006 óta dolgozik az AFRO újságnál.

Az újság a 20. századi afroamerikai történelem legnagyobb forrása, s már 1892-ben történt alapítása óta fontosnak tartja lapjainak megőrzését. A társaság az 1800-as évek végétől kezdve több ezer fényképet, cikket, üzleti iratot, dokumentumot és levelet őrzött meg. Az írások, műalkotások és fényképek olyan személyiségektől származnak, mint Langston Hughes, Romare Bearden, Sam Lacy és mások. Az archívumban őrzik az AFRO legkorábbi kiadásait, amelyek igen törékenyek, ezért mikrofilmes segítség nélkül nem használhatók. Ezenkívül hatalmas mennyiségű anyagot tárolnak dobozokban.

"Ez a mi kincsünk. Bámulatos, mi minden rejlik az archívumunkban"
- véli Jake Oliver, az AFRO kiadója. "Eredeti aláírások, eddig nem publikált fényképek, kéziratok, levelek, és a lap történelmi jelentőségű korai kiadásai. Mindenről tudósítottunk a Titanic elsüllyedésétől napjainkig, és most közel kerültünk ahhoz, hogy mindazt, amit 115 év alatt összegyűjtöttünk, megosszuk a világgal."

Egyetemi szakmai gyakorlat részeként a gyűjtemények értékelését, leírását, feldolgozását, valamint új archiválási technikák megtanulását is támogatja az egyetemi tanszékek és könyvtárosok, levéltárosok együttműködésén alapuló projekt. "Az együttműködéssel az AFRO új modellt nyújt az egyetem és a helyi közösség közötti interaktivitásra. Az AFRO archívumának feldolgozása révén a hallgatók és a kutatók bepillantást nyernek az újságkészítés folyamatába, a rejtett gyűjteményekbe, és abba, hogy az AFRO miként értelmezte az afroamerikai közösségben és a világban történt eseményeket" - mondta Dr. Ben Vinson III, a Johns Hopkins Egyetem Afrikai Tanulmányok Központjának igazgatója.

Az egyetemisták számára kínált szakmai gyakorlat 2008. januárjában kezdődik, a feldolgozást pedig az újság legkeresettebb forrásaival, a fényképekkel fogják kezdeni.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár