2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Vándorkiállításon az afroamerikai örökség

2007. április 26. 13:00

Nagyszabású vándorkiállítást terveznek az Egyesült Államokban az afroamerikai közösség leghíresebb tagjainak relikviáiból.

A közel 1400 négyzetméteres kiállítás az `Amerika 400 éve: az afroamerikaiak hatása Amerikára` címet viselné. Az ötletgazda szerint `a lényeges kérdés: Amerika Amerika lenne-e a feketék nélkül? Tavis Smile, aki beszélgetős műsort vezet a PBS televíziónál, heti műsora van egy rádiónál, s nagy szerepet vállal a fekete politikában és kultúrában, valamint több népszerű könyvet is írt az afroamerikaiakról, a kiállítással kapcsolatban elmondta, a cél az, hogy az emberek megértsék, megbecsüljék, magukba fogadják és elfogadják mindazt, amit az afroamerikai közösség képvisel: `Gondoljunk a 400 éves Jamestownra, Barack Obama elnökségre pályázó politikusra, vagy akár Don Imus rádiós műsorvezető őrült megjegyzéseire. Eljött az idő, hogy mindezt széles körben is bemutassuk`.

A kiállítás egyik mérföldköve az 1619-es év lesz, amikor az első afrikaiak megérkeztek Jamestownba, a másik pedig 1979, amikor kiadták a Sugar Hill Gang "Rapper's Delight" című lemezét, amellyel a rapzene berobbant a köztudatba. A szervezők azt remélik, hogy az afroamerikai élet különleges és egyedi dokumentumait is beszerezhetik és kiállíthatják.

Hét galériában interaktív kiállítást szerveznek, s mindegyik középpontjában egy-egy kiemelten fontosnak tartott téma áll. Az egyikben például az "Amerikáért harcoltunk" című tárlatot nézhetnék meg az érdeklődők, amely a fekete amerikaiak szerepét mutatná be az amerikai konfliktusokban.

A kiállításon a tervek szerint látható lesz Martin Luther King Nobel-díja, egy göndör haj kiegyenesítésére szolgáló fésű, a Tuskegee pilóták fényképei és Marcus Garvey "Vissza Afrikához" kampányának ajándéktárgyai. A kiállítás górcső alá venné a polgárháborút, a fekete zenét, a művészeteket, a vallást és a tudományos eredményeket is.

A fekete kultúra és történelem afro-amerikaiként válhat az amerikai történeti örökség részévé


Rabszolgák és multik


40 éve lőtték le Malcolm X-et

Tárgyak a rabszolgatartó New Yorkból

Az anyagot állami és magánkézben lévő gyűjtemények bocsátanák rendelkezésre, ám a megvalósítás módját még nem tisztázták. Smiley ezen felül azt is szeretné, hogy ingyenes legyen a belépés. Reményei szerint így azok az afro-amerikaiak is eljönnek, akik egyébként nem járnak kiállításokra, és egyre többen megismernék a feketék teljesítményét, valamint az országban működő afroamerikai művészeti múzeumok és kulturális központok is nagyobb figyelmet kapnának.

Smiley és a többi szervező megerősítette, hogy a vándorkiállítás csak apró lépés, hiszen hamarosan a Smithsonian Intézet keretén belül létrejön az állandó fekete történeti múzeum. 2006-ban a Smithsonian már kiválasztotta az Afroamerikai Történelem és Kultúra Múzeumának helyét a Washington-emlékmű közelében, ami várhatóan a következő évtizedben nyílik meg.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár