2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hátborzongató győzelem a Hezbollah új múzeumában

2007. szeptember 3. 13:00

A múlt hónapban nyitotta meg a kapuit a Hezbollah új, Pókháló nevet viselő háborús múzeuma, amely a múlt év nyarán Izrael felett aratott "isteni győzelemnek" állít emléket.

A kiállítást a múzeum megnyitása óta már több, mint 200 ezer látogató tekintette meg. `A keresztény világ már nem is emlékszik erre a háborúra, de úgy éreztem, ez olyasmi, amit nem lenne szabad ilyen hamar elfelejteni. És látni akartam, amiről a barátaim olyan sokat beszélnek` - mondta a 26 éves Danya.

A Hezbollah pedig pont ezt tűzte ki céljául. Miután a szervezet kivonult a kormányból, elfoglalta Bejrút belvárosát és az országot politikai zűrzavarba sodorta, vissza akarja szerezni a háború idején élvezett népszerűségét. A libanoni kormány eközben azzal vádolja a Hezbollahot, hogy háborúba sodorta az országot, és hivatalosan annak egy éves évfordulóját sem ünnepelték meg. A Pókháló viszont nem engedi, hogy a harc feledésbe merüljön.

A múzeumba belépve a háború legtöbbet ócsárolt alakjainak hatalmas poszterei fogadják a látogatókat. Condoleezza Rice fenyegető képe azt hirdeti: "Ez a háború az új Közel-Kelet születésének része", míg George W. Bush arról biztosítja a nézőket, hogy "népünk nem veszteget időt a libanoniak megsegítésére." Amir Peretz, volt izraeli védelmi miniszter életnagyságú képe alatt ez áll: "Hasszán Naszrallah nem felejti el Amir Peretz nevét."

A központi kiállítóterem falait erőteljes fényképek borítják: az Al Manar (a Hezbollah tévéállomása) kibombázott épülete, földig rombolt otthonaik előtt jajveszékelő libanoni menekültek, a dél-bejrúti romok között esküvői fotókat készítő fiatal pár. Képeket láthatunk bekötözött és intravénás csőre kötött vérző, libanoni gyermekekről, akik között egy lebombázott libanoni házból kimentett játékmackó hever. És hogy nehogy elfelejtsük, ki is felelős mindezért, egy másik összeállítás, amely izraeli gyerekeket és katonákat ábrázol, azt hirdeti: "Ez az ő kultúrájuk, ez az ő hitük."

A múzeum egyszerre próbálja tehetetlen áldozatként és bátor harcosként bemutatni a Hezbollahot. A Pókháló elnevezés Naszrallah egyik beszédéből származik, amelyben a szervezet vezetője azzal dicsekszik, hogy Izrael "gyengébb, mint egy pók hálója". A kiállítás tele van a Hezbollah által az izraeliektől zsákmányolt tárgyakkal: sisakokkal, bakancsokkal, gépfegyverekkel, rádiókkal, oxigéntartályokkal és a halott izraeli katonáktól elvett személyes tárgyakkal.

A kiállítás legnagyobb részét vérző és sebesült izraeli katonák képei teszik ki. A fotómontázsokon az izraeli katonákat lángok között, gyötrelmes arccal vagy a Korán vereseiből álló pókhálókba tekeredve ábrázolják. A képek alatt ilyen feliratok olvashatóak: "A legyőzhetetlen hadsereg!" "Ez Libanon, bolondok!" A középpontban pedig Naszrallah elégedettséget tükröző portréja magasodik.

A múzeum fő attrakciója egy felrobbantott Merkava tank, amelyet halott izraeli katonák bábuival körülvett bombatölcsérben állítottak ki. Videón levetítik a tank felrobbantását, amelyen láthatók és hallhatók a katyusa-rakétákat kilövő Hezbollah harcosok, és az izraeli Haifa városára záporozó Hezbollah bombák. A műsor után üvöltő izraeli katonák képeit világítják meg. E pompás befejezés után a látogatókat kikísérik egy "Mártírok oázisa" nevű füves területre, ahol fehér oszlopok és fehér lépcsők vezetnek egy fehér kapuhoz, amely tisztelgést jelent azok előtt, akik a múlt nyáron életüket vesztették a Hezbollah oldalán harcolva (és akiknek a képei a múzeum körüli utcákat díszítik).

A látogatókat azonban gyorsan visszarántják az evilági örömök közé: a múzeum mellett található ugyanis a Hezbollah ajándékboltja, ahol divatos sapkákat, Naszrallah beszédeit tartalmazó DVD-ket és a Hezbollah legújabb videójátékát kínálják - arab, angol, francia és farszi (perzsa) nyelven.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár