2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Szigetté varázsolják a középkori apátságot

2007. szeptember 10. 17:00

Mérnökök váltják valóra a híres kolostornak otthont adó szirt lakóinak álmát: a kolostorban élők mostantól egy új duzzasztógáttal végre bármikor újra elzárkózhatnak majd a külvilágtól.

A bencés szerzetesek, akik 966-ban a Normandia partjainál fekvõ Mont Saint Michelre menekültek, amely akkor még csak naponta kétszer, rövid idõre volt száraz lábbal megközelíthetõ, magányt, elzártságot reméltek találni. Tévedtek. Jelenleg az erõdapátság csak erõs dagálykor, évente 50 napon át marad sziget, és akkor is csupán pár óráig. Az öböl feltöltõdött és a Cuesnon-folyó szerény vízmennyisége képtelen megtisztítani a felhalmozott homoktól.

Projet Mont Saint Michel

Most mérnökök sietnek a Mont Saint-Michel segítségére. A folyó torkolatánál 110 méter hosszú duzzasztógátat építenek, amely dagálykor kinyílik és a vizet visszatartva bezáródik, hogy aztán újra kinyíljon a nagy erővel visszaáramló víz előtt, amely képes magával sodorni az üledéket. Kilenc pillér közé épített nyolc darab, egyenként 20 tonnás zsilippel elérik, hogy az apátság 2012-re már 150 napon át legyen néhány órára valóban sziget és 2050-re minden nap. Az öböl ekkor már 70 cm-rel lesz mélyebb - írta az El País című spanyol napilap.

A mű megépítése 200 millió euróba (51 milliárd forint) fog kerülni. Az apátság szigetté való visszaalakítása valószínűleg a turista-áradat csökkenésével fog járni. A középkori kis utcák újra csendes sétáló helyekké változnak, a sütemény és cukorka szagát a tenger és az algák illata váltja majd fel és talán visszatérnek a szerzetesek is, akikből mára csak kevesen maradtak "Szent Mihály hegyén". Akik most ott a palacsintát és a különböző csecsebecséket árulják, csak a turista-attrakció miatt öltöttek csuhát.

duzzasztógát építőinek a homokos talaj, a gát nagy méretei és az ökológiai követelmények betartása miatt nincs könnyű dolguk. De úgy számítják, hogy az üzembehelyezés első két évében már három millió köbméter üledék kerül vissza a tengerbe, nyolc év alatt pedig eltűnik a négyötöd része.

A ma inkább félszigetnek nevezhető Mont Saint-Michel újra sziget lesz. Igaz, az ínyencek aggódva kérdik: vajon azzal, hogy visszaadnak jelentős területeket, köztük réteket a tengernek, nem fosztják-e meg a híres "elősózott" birkákat a sós fűtől.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár