2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Társasjátékkal a nácik ellen

2007. szeptember 14. 12:00

Nemrég számoltunk be arról az árverésről, ahol a náci korszak társasjátékai kerültek kalapács alá. Az ügy kapcsán a BBC szerkesztői az angol gyerekek korabeli propagandajátékait és -képregényeit gyűjtötték össze.

Az 1940-es években Nagy-Britanniában minden gyerek játékai között ott voltak a Spitfire és Hurricane vadászrepülőgép modellek. A háború az élet minden területére hatással volt, és mély nyomot hagyott a gyerekekben is. Winston Churchill brit miniszterelnök ugyanis elrendelte, hogy az ország minden energiaforrását a háborús erőfeszítéseknek kell szentelni, s úgy tűnik, ez alól a társasjáték sem volt kivétel.

A németek és angolok közötti első nagyobb tengeri ütközetet, a La Plata-i csatát feldolgozó társasjáték volt az első, amely a háborús konfliktust választotta témájául. A játékosok úgy szerezhettek pontot, ha fapálcikákat lőttek a hajókra, s találat esetén a hajón lévő fegyvertorony felrobbant. A Bombázó parancsnokság nevű társasjátékot pedig bombázó repülőgépekkel játszották úgy, hogy a játékosoknak Berlint kellett elpusztítaniuk.

"Nemcsak a nácik készítettek propaganda célú játékokat. Ez a háborús élet része volt. Légitámadás idején a búvóhelyen is játszottak velük, amíg odafenn a Luftwaffe a települést bombázta" - mondta Robert Opie történész, a Robert Opie gyűjtemény alapítója.

A háború alatt a társasjátékokat háziiparban gyártották, amely később igen keresetté tette őket a gyűjtők körében. "Nem készült annyi propagandajáték, mint a náci Németországban. Az aukciókon kívül gyakorlatilag nem is találkoztam hasonló játékokkal" - mondta el Luke Honey, a Bloomsbury aukciós ház munkatársa. Norvégia német megszállása elvágta Angliát nyersanyagforrásaitól, így a játékgyártásra sem maradt elegendő alapanyag.

A darts játékoknál gyakran használták célpontként hírhedt politikai alakok, pl. Ribbentropp német külügyminiszter vagy Göring képeit. Nem meglepő, hogy a legtöbb pontot Hitler eltalálásáért lehetett kapni. Egy másik darts-ban, amelyben Hitler képe volt a célpont, a legtöbb pontot Hitler bajszának eltalálása érte. A Göring feldíszítése című játékban a játékosoknak bekötött szemmel kellett Göring egyenruhájára tenniük a kitüntetéseket.

Amikor az Egyesült Államok a szövetségesek oldalán belépett a háborúba, az amerikai katonák révén terjedtek el a képregények. A DC Comics (az egyik legnagyobb képregénykiadó) már a hadbalépés előtt is hevesen bírálta Hitler uralmát. A Marvel Comics által kiadott Captain America (Amerika kapitány) célja Hitler legyőzése volt, Superman pedig olyan náciellenes volt, hogy Goebbels német propagandaminiszter azonnal zsidónak nyilvánította.

A DC Comics Szellemőrjárat című sorozatának egyik epizódjában a hősnők kiszabadítják az ellenséges vonalak mögött fogvatartott újságírókat. A történetnek egyszerű címet adtak: "Hitler, a semmirekellő." Az egyik 1943-ban megjelent Superman-epizódban a hős az amerikai haditengerészet hajóit a náci ügynök által irányított tengeri szörnyek támadásától védte meg.

A propaganda céllal készült angol képregények hősei közül a legismertebb a Hitlert és Göringet ábrázoló Addy és Hermy. A képregényekben Desperate Dan űzte ki Hitlert Angliából, Mussolini pedig "Musso, a digó" néven jelent meg. A nyelvi sztereotípiáktól, nyílt rasszizmustól sem mentes képregények az ellenség kigúnyolása által az emberek félelmét csökkentették. Ilyen értelemben a társasjátékok és a képregények jelentősen hozzájárultak a háborús erőfeszítésekhez.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár