2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Szenilis csalásokkal vádolják Hirosima fotósát

2007. szeptember 24. 15:00

Halála után derült ki, hogy Joe O'Donnell, akit világszerte "Hirosima fotósaként" emlegettek, kollégái több fotóját is saját nevén adta el. A családja emlékezetzavarral magyarázza a megdöbbentő ügyet.

Hamisan emlékezett?

A múlt hónapban, 85 éves korában elhunyt fényképész hosszú ideig a Fehér Ház fotográfusa volt - bár akkoriban még nem "hivatalos" minőségben, hiszen ezt a posztot csak Johnson elnök vezette be. Számos történelmi eseményt megörökített az amerikai információs ügynökség megbízásából, amelyen keresztül külföldre is eljutottak a munkái. A nemzeti archívum több általa jegyzett elnökportrét is őriz.

Az O'Donnellről megjelent gyászjelentést azzal a képpel illusztrálták a lapok, amelyen a gyermek John F. Kennedy apja koporsójánál tiszteleg. A híres fotót azonban valójában Stan Stearns, a UPI fényképésze készítette, aki elmondta, hogy mennyire megdöbbent, amikor rájött, hogy kollégájának tulajdonítják a képet, amit sokan legismertebb művének tartanak.

A sajtóhiba nyomán kiderült, hogy O'Donnell egy nashville-i galérián keresztül egy sor olyan képet adott el, amit nem ő csinált. A tulajdonos annyira megbízott benne, hogy eszébe sem jutott kételkedni a szavában.

A fotós fia szerint apja elmezavara okozta a bajt: mivel gyakran megcsalta a memóriája, nyilván azt hitte, hogy valóban ő készítette a kérdéses képeket. Az amerikai országos sajtófotó szövetség megbízásából készült újságcikk feltárta, hogy 1994-et megelőzően nincs bizonyíték arra, hogy O'Donnell más tollával ékeskedett volna. A családja szerint akkortájt kezdődtek emlékezet-problémái. 1998-ban több másolatot készített a nemzeti archívumban őrzött fotóiról, akkor fordulhatott elő, hogy kollégái képeit is lemásolta. Az ominózus Kennedy-fotót 1999-ben jegyezte először sajátjaként.

A fotóarchívum egyik munkatársa szerint a fontos eseményeken rengeteg fotós dolgozik, számos nagyon hasonló kép készül, ezért nehéz beazonosítani a szerzőket. A Kennedy-temetésen minden valószínűség szerint O'Donnell is részt vett az információs ügynökség megbízásából (legalábbis az ellenkezőjére nincs bizonyíték), s így ezek a fotói külföldre is eljuthattak. Ugyanakkor az O'Donnell gyászjelentésében megjelent képet kétségtelenül Stearns készítette - erősítette meg a UIP fotóarchívumát gondozó Corbis fotóügynökség illetékese.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár