2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Northampton volt Hitler inváziós célpontja

2007. október 3. 12:00

Adolf Hitler tervei szerint az angliai invázió legfeljebb Northamptonig jutott volna el - derül ki az Oxfordi Egyetem akadémikusai által előásott, korábban ismeretlen dokumentumokból.

A náci vezető 1940-ben szerette volna levezényelni Anglia invázióját, amelyet a tervek szerint a légierő készített volna elő. A megszálló csapatok útjuk során a nagyobb városokat és településeket foglalták volna el, és egész Northamptonig kellett volna eljutniuk - áll a dokumentumokban.

Az invázió legészakibb pontja

Amikor ugyanis a várost megszállták volna, Hitler parancsa szerint onnan szólították volna fel megadásra a tervek szerint akkorra már demoralizálódott és kétségbeesett nemzetet. Az Oroszlánfóka hadművelet (Unternehmen Seelöwe) eddig ismeretlen részleteit egy, a héten megjelent könyv mutatja be.

A German Invasion Plans for the British Isles, 1940 (A Brit-szigetek német megszállási tervei, 1940) című munkában három német tervet mutatnak be, amelyek évtizedekig rejtőztek az egyetem levéltárában. A Bodleian kiadó szóvivője, Oana Romocea elmondása szerint az 1930-as években a németek komolyan feltérképezték Angliát, és azokból az információkból több részlet megtalálható ezekben a tervekben, amelyeket aztán Hitler tábornokai az inváziós tervek megalkotására is felhasználtak.

A tervek között részletes térképek, a főbb utak és brit stratégiai célpontok légifotói, ahogy a brit súly- és mértékegységek bemutatása, a font átváltási és használati útmutatói, illetve rövid angol- és walesi nyelvi kalauz és szótárak is szerepelnek.

A helyiek is megszólaltak az ügyben, és bár szerintük a Home Guard sikeresen védekezhetett volna a nácik ellen, mások szerint a szervezetlenség, és a szegényes felszerelés lehetetlenné tette volna a német invázió feltartóztatását. Sokuknak még fegyverük sem volt, akinek volt, annak meg lőszer nem jutott, így az egyetlen feladatuk a megfigyelésben merült volna ki.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár