2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Irak megszállásához hasonlították az egyiptomi kincsek elvitelét

2007. október 10. 12:00

Szellemi embargóval fenyegetnek

Hawass, aki 2002 óta már mintegy 4000 leletet visszaszerzett, eközben a British Múzeumot is megkérte, hogy adja kölcsön a rosette-i követ Egyiptomnak. A hieroglifák megfejtésében is segítő követ 1799-ben találták meg Egyiptomban, és ma `III. György ajándékaként` Londonban látható. A British Múzeum most vizsgálja az egyiptomi kérést.

Zahi Hawass

Az UNESCO, az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete által 1970-ben elfogadott egyezmény arra kötelezi a tagállamokat, hogy segítsenek az ellopott vagy illegálisan exportált leletek visszaszerzésében, ha azt egy másik tagállam kéri. Egyiptom erre az egyezményre hivatkozik, mert Hawass szerint Nofertiti mellszobrát illegálisan csempészték ki az országból. "Ha nem adják kölcsön, akkor örökre visszaköveteljük."

Hawass még azzal is megfenyegette a múzeumokat, hogy "kulturális embargóval" sújtja azokat az intézményeket, amelyek visszautasítják Egyiptom kérését: például az adott múzeum munkatársai nem dolgozhatnak Egyiptomban, és az ország nem ad kölcsön nekik egyetlen művet sem.

Néhány szakértő persze megkérdőjelezi Egyiptom követelésének jogosságát az 1983 előtt talált leletekre vonatkozóan. Az egyiptomi kormány ugyanis ebben az évben hozott olyan törvényt, miszerint minden lelet az állam tulajdonát képezi. "A rosette-i kő visszakövetelésének nincs semmi jogi alapja, mert évszázadokkal ezelőtt került ki Egyiptomból. Nofertiti esetében talán van némi alap" - állítja Salima Ikram, a kairói Amerikai Egyetem régészprofesszora.

Egyiptom kérése mögött azonban valójában az a projekt áll, amelynek céljaként szeretnék megtölteni Egyiptom 19 újonnan épített múzeumát, amelyek közül a legnagyobb, a Nagy Egyiptomi Múzeum 2012-ben nyílik meg. Nofertiti és a rosette-i kő megszerzése azonban rengeteg időt és pénzt fog felemészteni. Példa erre Olaszország, amely két évig lobbizott, mire visszakapták az illegálisan elvitt műalkotásokat a Los Angeles-i Getty Múzeumtól, Görögország pedig már 21 éve próbálja visszaszerezni az Elgin-márványokat a londoni British Múzeumtól.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár