2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Emlékművet kaptak a brit háborús halottak

2007. október 16. 16:00

A II. világháború óta fegyveres konfliktusban meghalt összes brit katona neve olvasható azon a monumentális emlékművön, amelyet a múlt hét végén II. Erzsébet királynő avatott fel.

A 16 ezer nevet két, kőből emelt félkör belső felületére, valamint az általuk közrefogott két kőfalra vésték fel; az emlékművön 15 ezer további névnek van hely. A felsoroltak között mindazok helyet kaptak, akik 1948 óta háborúkban, kiképzés közben vagy terrorcselekmény következtében vesztették életüket.

Ez utóbbiak között tüntették fel Lord Mountbattent, az emlékművön szereplő legmagasabb rangú tisztet is. Mountbatten gróf, India egykori alkirálya 1979-ben, 79 évesen halt meg abban a bombamerényletben, amelyet az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) hajtott végre a lord jachtján az ír partok előtt. Mountbatten II. Erzsébet királynő édesapjának, VI. György királynak távoli, Erzsébet férjének, Fülöp edinburgh-i hercegnek viszont közeli rokona volt, és ő hozta össze a későbbi királyi házaspárt még 1939-ben, amikor a mostani uralkodó 13, férje 18 éves volt.

A jelenleg 81 éves Erzsébet és a 86 éves Fülöp - akik 1947-ben keltek egybe, és éppen az idén novemberben ünneplik 60. házassági évfordulójukat - a pénteki avatáson külön megtekintette Mountbatten nevét az emlékművön. A néhai rokon a királyi család egyetlen tagja, aki terrorcselekmény következtében halt meg.

Az új emlékművön rajta van annak a 170 brit katonának, illetve polgári tisztviselőnek a neve is, akik az iraki háborúban szeptember végéig életüket vesztették. London közepén, a kormányzati negyedben áll már egy emlékmű - a Cenotaph -, amelyet a két világháborúban és más konfliktusokban meghalt brit és nemzetközösségi katonáknak emeltek, és amelynél az első világháború harcait lezáró fegyvernyugvás évfordulóján, minden év november 11-én nagyszabású megemlékezést tartanak az uralkodó és a kormány részvételével.

A most felavatott új emlékmű azonban Nagy-Britanniában az első olyan, amelyen névvel szerepelnek a katonaáldozatok.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár