2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megtalálták Robin Hood börtönét

2007. október 19. 13:00

Szenzációs bejelentéssel szolgáltak az angol régészek: szerintük a nottinghami Igazságügyi Palota múzeuma alatt talált középkori barlangokat a város egykori seriffje börtönként használhatta.

A sötét, labirintusszerű cellákat a vizsgálatok szerint akkor használhatták, amikor a városvezetés a legenda szerint Robin Hood ellen küzdött. Tim Desmond, a múzeum vezetője szerint ez egy lenyűgöző felfedezés, és elmondása szerint bár a barlangokat eddig is a seriff kazamatájának nevezték, azt egész mostanáig nem tudták bizonyítani, hogy börtönök voltak-e.

Desmond szerint a régészeti vizsgálatokat a múzeum legújabb, a seriffre emlékező kiállítás kapcsán végezték el. A kutatók egy egykori lépcső nyomait is megtalálták, amely a börtönhöz vezetett, és a terület régészeti feltárása a bebörtönzöttek mindennapjaira is fényt derített. A kutatók szerint az is lehetséges, hogy ebben a börtönben őrizték Robin Hoodot is, így a szabadsághős népszerűségét kihasználva a területet hamarosan megnyithatják a látogatók előtt is.

A város egykori bírája és Robin Hood kapcsolata ugyanis nem veszít az érdeklődésből: ezt jelzi a 2009-es bemutatóval tervezett Ridley Scott-eposz, a Nottingham is, amelyben azonban megfordulnak a szerepek, és a seriff egy jóságos elöljáró lesz, aki felveszi a harcot az erdei bűnözők ellen.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár