2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Vérvörösre festették a Trevi-kutat

2007. október 20. 16:00

Vörös medencévé változtatta Róma talán legismertebb nevezetességét, a Trevi-kutat pénteken egy magát "Futurista akció 2007" néven megjelölő szervezet (vagy egy személy).

Mivel az 1762-ben felavatott, Róma belvárosában, a Poli-palotához épített barokk kút zárt rendszerű, azaz benne a medence vize cirkulál, nem csupán a medence tartalma vált `vérré`, hanem a kút maga is vörös folyadékot ontott mindaddig, amíg a kiérkező rendőrök le nem állították a berendezést. A kútnál mindig nagy számban tolongó, ezúttal is százszámra jelen lévő turisták elszörnyedve nézték - és szorgalmasan fényképezték - kameráikkal és mobiltelefonjaikkal - a vérfagyasztó látványt.

Az "FTM azione futurista 2007" aláírással a helyszínen szétszórt röplap egyfelől a múlt század elején működött futurista művészeti mozgalomra, másfelől "az élet és a történelem új, erőszakos koncepciójára" hivatkozva magyarázta a műemlék elleni barbár támadást. A mintegy harminc soros bombasztikus szöveg a csütörtökön megnyílt római filmfesztivált is támadta: "Ti csak vörös szőnyeget prezentáltok, mi az egész várost változtatjuk bíborvörössé" - üzenték a szervezőknek a "futuristák", nem kímélve a "piaccentrikus, kizsákmányoló, a szépséggel kufárkodó társadalom" egyéb megnyilvánulásait sem.

Szemtanúk különben csak egyetlen személyt láttak, aki valamit a vízbe dobott, majd elmenekült. A víz hamarosan vörössé változott, és ezt követően találták a helyszínen a röplapokat is.

A XII. Kelemen pápa által megrendelt, Nicola Salvi építész által tervezett kutat 1762-ben Giuseppe Panini fejezte be és XIII. Kelemen avatta fel. Utoljára 1989-91-ben restaurálták. Federico Fellini "Édes élet" című filmjének egyik leghíresebb jelenetéből is világszerte ismerik: ebben Anita Ekberg svéd filmcsillag fürdik éjszaka a kút vizében.

A szakértők most attól tartanak, hogy a "bíborvörös támadás" komoly károkat okozott a műemlékben.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár