2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A maffia majdnem végzett Giulianival

2007. október 30. 08:00

Kis híján végzett Rudy Giulianival a New York-i maffia - derült ki egy FBI-ügynök friss tanúvallomásából. A szervezett bűnözés történetét kutató szakértők azonban cáfolták az állítást.

A Republikánus Párt jelenleg legnépszerűbb politikusa, elemzők szerint a kormánypárt várható elnökjelöltje a 2008-as választás előtt, manhattani államügyészként dolgozott az 1980-as években. Hírnevét egyebek mellett annak köszönhette, hogy rendet teremtett New Yorkban, letörte a bűnözést, vaskézzel lépett fel az alvilág ellen.

Két maffiacsalád meg is elégelte Giuliani tevékenységét és úgy döntött, bérgyilkost küld a nyakára - számolt be egy brooklyni bírósági tárgyaláson William Bolinder FBI-ügynök. Mint elmondta, a szövetségi rendőrséget annak idején egy beépített emberük informálta a maffiák tervéről.

A CNN tudósítása szerint Giuliani úgy kerülte el a merényletet, hogy a Gambino maffiacsalád főnöke, John Gotti és a Colombo család vezetője, Carmine Persico tervét nem támogatta a többi New York-i maffiavezér. A Bonnano, a Lucchese és a Genovese család feje elvetette a gyilkosság ötletét.

Lehet, hogy a keresztapák "rosszul döntöttek", jobban jártak volna a kérlelhetetlen államügyész eltüntetésével. Carmine Persicót, továbbá a Lucchese család élén álló Anthony Corallót és a Genovese család fejét, Anthony Salernót ugyanis a híres "bizottsági perben", 1986 októberében több más bűnöző mellett elítélték, mindegyikük 100-100 évet kapott.

A Time Magazine a perek perének nevezte a Giuliani vezette eljárást, amely a lap szerint a legnagyobb csapást mérte az amerikai szervezett bűnözésre azután, hogy az FBI 1943-ban lefejezte a chicagói maffiát.

A maffia történetét kutató szakértők azonban mindezt egy mondvacsinált elméletnek tartják.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár