2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Rekordokat döntöttek az impresszionista festmények

2007. november 9. 09:00

Fennállása második legeredményesebb napját zárta kedden a Christie's aukciósház impresszionista és kortárs művészeti árverése New Yorkban.

Az este folyamán több rekord is megdõlt, így példátlan áron, 33,6 millió dollárért (5,8 milliárd forintért) kelt el Henri Matisse Odaliszk, kék harmónia címû festménye. Az 1937-ben készült mű alaposan felülmúlta a várakozásokat, mert előzetesen 20 millió dollárra becsülték. Két licitáló elkeseredett küzdelme azonban az `egekig` feltornázta az árakat: eddig 21,7 millió dollár volt a legtöbb, amit a francia festő egy művéért kifizettek. A 33,6 millióért vásárló személye nem került nyilvánosságra.

Pablo Picasso 1955-ös Femme accroupie au costume turc (Jacqueline) című festménye 30 millió dollárért kelt el: ez volt a nap harmadik legnagyobb üzlete. A harminc milliós körbe még Modigliani Oscar Miestchaninoff portréja című képe került be.

Egy sor további csúcs is született: Camille Pissarro Négy évszak című 1872-ből származó munkájáért 14,6 millió dollárt (2,5 milliárd forintot) fizettek, Paul Signac Cassis. Cap Canaille című 1889-es művéért pedig 14 milliót (2,4 milliárd forintot). Rekordot döntöttek Toulouse-Lautrec, Fernand Leger és Alberto Giacometti munkái is.

A 91 kikiáltási tétel zöme elérte az előre becsült vagy annál nagyobb árat, s a meghirdetett művek 80 százaléka el is kelt, ami az aukciósház illetékese szerint jól jelzi, hogy mennyire megerősödött a piac.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár