2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Bolyongás a próféciák ködében

2007. november 20. 14:00

Az Agavé Kiadó kötete a Caesar és Pompeius közti polgárháború római hétköznapjaiba kalauzol, ahol a főhős - szokás szerint - egy titokzatos gyilkosságot próbál kideríteni.

Róma, i.e. 48. Miközben Julius Caesar és Pompeius véres küzdelmet folytatnak a Birodalom távoli szegleteiben, Róma városában a szokottnál is kaotikusabb az élet: a kémkedés, a mohó vagyonszerzés és kíméletlen árulások mindennapossá váltak. Ebben a bizonytalan és veszélyes időszakban egy fiatal jövendőmondó, Cassandra vánszorog oda Gordianushoz, és meghal a karjaiban.

A többek által őrültnek tartott nő azt állította, hogy nincsenek emlékei saját életéről, viszont - trójai elődjéhez hasonlóan - azt tartották róla, hogy látta a jövőt. Ezért a képességért még Rómában is sokan hajlandóak komoly összegeket áldozni. Vagy éppen ölni.

Miért pont egy magánnyomozó- tettük fel a kérdést nyáron a Magyarországon vendégeskedő írónak. Saylor Aquincumban mesélte el nekünk, hogy "a könyvsorozat első kötetének ötlete az első római utazásom során született meg, amelyre csak elég későn, 29 éves koromban került sor. A tömegkultúra megszállott fogyasztójaként ért első benyomás meghatározó volt, csak romokat láttam, de ez önmagában lenyűgözött. Amikor hazaértem az Egyesült Államokba, úgy éreztem, mintha gondolatban Rómában maradtam volna. Sokat gondolkodtam, hogy milyen könyveket írjak, és szép lassan a krimi irányába sodródtam, amelyet az ókori Rómával társítva egy eleddig ismeretlen műfajt hoztam létre (nevet)". Olvassa el a teljes interjút is!

Saylor a sorozat korábbi köteteihez hasonló precizitással és szakértelemmel eleveníti fel a római köztársaság végnapjait, és a hétköznapi intrikák világát. Miközben a hatalmasok ebben a kötetben csak a messzi Hellászban harcolnak egymással, az Örök Városban maradtak félelemmel vegyes távolságtartással boncolgatják a távoli események hatásait mindennapjaikra, és a korábbi vezető csoportok is megpróbálják feldolgozni az átrendeződött erőviszonyokat. Saylor a titokzatos jósnő halálával újra egyik kedvenc témáját veszi elő: a férfiak döntései mögött megbúvó asszonyi akaratot és annak hatásait elemzi.

Eközben persze megváltozik az alaphelyzet is: a szerző a Gordianus családjában átrendezendő erőviszonyokkal kezdi szép lassan kezdi felkészíteni az olvasót arra, amikor a Nyomozó leteszi a lantot, és lánya, illetve annak férje folytatják majd az intrikák megfejtését. Az olvasónak persze nincs miért aggódnia, hiszen azért még legalább két történetben nyomoz majd kedvenc főszereplőnk az ókori Róma világában.

A könyvet a Heinisch Mónikától megszokott élvezetes és alapos fordítás teszi letehetetlenné, és most már a szőrös szívű kritikus sem mondhat egy rossz szót sem, hiszen Újlaki Pongrácz Zsuzsanna szakmai lektorálása minden lehetséges apró hibát eltüntet a regényből.

Saylor, Steven: Próféciák köde. Ford: Heinisch Mónika. Budapest, 2007. Agavé Könyvek. 255 o. 2480 Ft.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár