2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Szarmata ékszereket talált az orosz titkosszolgálat

2007. november 20. 10:00

Az i.e. 2.. századból származó szarmata temetkezési helyet találtak a volgográdi területen: a lelet vélhetően egy arisztokrata végső nyughelye lehet.

Alekszandr Matyerikin, a területi helytörténeti múzeum igazgatója az újságíróknak elmondta: a leletek a Szövetségi Biztonsági Szolgálatnak (FSZB) köszönhetően kerültek a múzeum tulajdonába.

Ugyanis az FSZB helyi részlegének munkatársai értesültek arról, hogy valaki egy szarmata sírra akadt, és olyan magánszemélyeknek szándékozik eladni a leleteket, akik ki tudják vinni az országból. Mivel ennek nyomán az illető állampolgár a talált régészeti értékeket önként felajánlotta az államnak, végül nem indítottak ellene büntető eljárást - mondta az FSZB helyi részlegének szóvivője.

A szarmata a szkítákkal közeli rokonságban álló ókori nomád törzs volt: hasonló nyelvet beszélt, bár kultúrája nem mindenben egyezett meg a szkítákéval. Életükről egyebek között Hérodotosz is írt. A szarmaták kb. i. e. 250-ig a mai Don folyó mellett éltek, de a következő 300 évben lassan nyugat felé húzódtak, kiszorítva helyükről a szkítákat.

Két fő ágra szakadtak: a roxolánok a Duna torkolatáig nyomultak előre, a jazigok az 1. század első felében elfoglalták a Duna középső folyása és a Tisza közti térséget. Később mindkét ág római uralom alá került.  A 2-3. században a szarmaták a ismét mozgásba lendültek, majd Róma sokat közülük római területre telepített, a maradék beolvadt a környező germán törzsekbe, illetve visszavonult a Kaukázusba.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár