2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megkeresik József Attila mellőzött menyasszonyát

2007. december 6. 09:00

A József Attila-életrajzban eddig kissé mellőzött menyasszonyról, Hertha Böhmről szeretne többet tudni egy szegedi történész, Lengyel András.

Hertha Böhmre már az 1960-as években felfigyeltek a magyar kutatók, de akkor nem sikerült a nyomára bukkanni. Nem találták meg továbbá azokat a leveleket sem, amelyeket József Attila írt szerelmének, így csak Hertha levelei árulnak el apró részleteket az életükről - mondta Lengyel András kedden, a szegedi Móra Ferenc Múzeumban tartott előadásában.

Az írások elsősorban a csehszlovákiai német nevelőnő küzdelmeit tükrözik, de az kiderül belőlük, hogy a költő egyik kevéssé ismert periódusában, a párizsi évek alatt, 1926-27-ben születtek. A levelek tavaly, az ünnepi könyvhétre, József Attila eddigi levelezésének legteljesebb gyűjteményében jelentek meg, de a hölgyről továbbra sem tudni semmit - magyarázta Lengyel András.

A nő életéről a kutató kifejtette: az írások alapján annyi biztos, hogy Hertha valamivel idősebb volt Attilánál, 1902 novemberében született Pozsonyban. A város vegyes lakossága ellenére ő már nem beszélt magyarul, de későbbi levelei szerint testvérei nagyon jól ismerték a nyelvet. Ő is tervezte, hogy megtanul magyarul, amelyben nem kis szerepe volt a szerelemnek - jegyezte meg.

József Attilával 1926 nyarán, a Hatvany-család hatvani kastélyában ismerkedtek meg, ahol Hertha nevelőnői munkát vállalt. Ezt követően még legalább egy évig leveleztek. Ő később a családdal sokat utazott, laktak Bécsben, Kitzbühelben, majd 1927 őszét már ismét Bécsben töltötte. A történész azt valószínűsíti, hogy az Anschluss és a müncheni egyezmény, vagy a háború utáni csehszlovák kitelepítés során, mint csehszlovákiai németnek, Németországba vagy Ausztriába kellett költöznie. Ezekről azonban már nincsenek bizonyítékok.

Lengyel András szerint ennek nyomai a menekültlistákon vagy a vöröskeresztes listákon találhatók meg, de ehhez a német levéltárakban otthonosan mozgó segítség kellene. Hertha Böhm "megtalálása", életének feltérképezése sok új információt szolgáltatna József Attila életéről is - mondta a szegedi történész, aki várja az ismerősök, illetve rokonok jelentkezését.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár