2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Dokumentumok XII. Pius ártatlanságáról

2008. január 17. 13:00

Egy vallások közti egyetértést és együttműködést szorgalmazó szervezet új bizonyítékokkal cáfolná azt a vádat, miszerint XII. Pius közömbös volt a holokauszt iránt.

Pave the Way Foundation hétfőn jelentette be, hogy sok dokumentumot és egyben bizonyítékot találtak azzal kapcsolatban, miszerint XII. Pius célja valójában a zsidók életének megmentése volt. Gary Krupp, az alapítvány elnöke szerint a legtöbb bizonyíték már egy ideje nyilvánosan is elérhető, ám azokat egyszerűen nem ismerik.

Az alapítvány szerint például a pápa bizonyíthatóan kérte Rafael Trujillo tábornokot, hogy a Dominikai Köztársaság adjon 400 vízumot az Európából szökni készülő zsidóknak. A csoport szerint az is árulkodó lehet, hogy a pápa törekvései annyira feldühítették Hitlert, hogy az el akarta rabolni a pápát és megszállni a Vatikánt. XII. Pius tudott ezekről a tervekről, és ennek kivédésére már a háború során előkészítettek egy lehetséges emigráns kormányt.

Az alapítvány tevékenysége a kommüniké szerint teljesen független a Vatikán hivatalos, saját levéltári kutatásaikra támaszkodó kutatástól. A szervezet az információkat a jeruzsálemi Jad Vasem kutatóközpontnak is eljuttatta, hogy azzal is segítsék az ottani, a pápa tevékenységével kapcsolatos kutatásokat is.

A törekvés persze érthető, hiszen nemrég jelentették be, hogy a pápát szeretnék szentté avatni. A kutatók helyzetét az sem könnyíti meg, hogy XII. Pius pontifikátusának levéltári anyagai a mai napig zárolva vannak, így esetében semmilyen független szakértői vizsgálat nem jöhet szóba. Érdekes feltevéssel állt elő Ion Pacepa, volt román titkosszolgálati főnök is, aki azt állítja, hogy a Stasi és a KGB közösen találták ki a nácibarát pápa vádját.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár