2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hagymapiacra épült az első makói panoptikum és látványda

2008. január 27. 15:30

A makói József Attila Könyvtárban megnyílt a Maros-parti város első panoptikuma és látványdája. Az 1900-as évek elejének makói piacát megidéző életkép története 2006-ig nyúlik vissza.

Akkor az esztendő Hagymafesztiváljának egyik fő látványossága volt az I. Makói Panoptikum és Látványda, amelyen egy színi előadás, hat tréfás, érdekes jelenet keretében elevenedett meg Makó város múltja a kezdetektől a 20. századig. Ekkor született az ötlet, hogy a jelenetek miliője, a régi Makó hangulata állandó tárlatként legyen megtekinthető. A város önkormányzata az Európai Unió Interreg pályázatán nyert támogatást a tárlat megvalósítására - mondta Buzás Péter polgármester.

A panoptikum helyszíne a helyi piac, ahol a hagymával, zöldséggel és egyéb áruval kereskedők vasárnaponként eszmét cseréltek a református istentiszteletről fekete ruhában hazafelé tartó makóiakkal. A város nevezetes piactere azért különleges, mert három jelentős út, köztük a szegedi és az aradi országút találkozásában, háromszög alakban épült ki. Kevés város büszkélkedhetett ennyire egyedi főtérrel, amely a társasági élet méltó központja volt évszázadokig.

A panoptikum a bábukon túl a modern technika eszközeivel, egy multimédiás terminál segítségével mutatja be a város történetét. Láthatók itt régi képeslapok, olvasható útikalauz a `hagyma fővárosáról`, s megismerhető számos tradicionális recept, például a makói haltöpörtyű vagy számos hagymával készült ínyencség készítéséről.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár