2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Svéd vizeken csatáztak a britek a szovjetekkel

2008. január 29. 13:00

Egy pár hónapja megjelent könyv szerint a brit és amerikai haditengerészet hajói többször is szovjet inváziós egységeknek álcázva hatoltak be a svéd felségvizekre.

Margaret Thatcher miniszterelnök asszony az 1980-as évek elején megparancsolta a Királyi Haditengerészetnek, hogy annak speciális alakulatai szovjet hajóknak álcázott tengeralattjárókról szálljanak partra Svédországban - derül ki a műből. Az 1980-90-es évek során az igencsak furcsa hadműveletek alatt a brit erők többször is behatoltak svéd felségvizekre, ahol a cél mindvégig az volt, hogy a Szovjetuniót agresszorként tüntessék fel. A hajók néha kommandósokat tettek partra, de sokszor csak hamis radarjeleket adtak le.

A hidegháborúban semleges svéd kormányzat valószínűleg nem tudott a megtévesztőnek szánt hadműveletekről, és azt sem sejthették, hogy a szovjet cirkálónak tűnő hajók valójában brit és amerikai hadihajók voltak - állítja a könyv szerzője, Ola Tunander, az oslói Nemzetközi Békekutató Intézet munkatársa. A szerző arról is megemlékezett, hogy a svéd felségvizeken 1982 és 1992 között 4000 hasonló, illetéktelen behatolás történt, és szinte az összeset egy szigorúan titkos CIA-akció keretében bonyolították le. Szerinte "bár sok hidegháborús kísérletük kudarcba fulladt, a Központi Hírszerző Iroda ezen akciója igazi sikernek mondható".

A kutató azután jutott erre a furcsa felfedezésre, miután könyvének írása során egykori angol katonatisztekkel, és a CIA már nem operatív hírszerzőivel beszélgetett. Az egyik tengeralattjáró parancsnoka egyenesen azt állította, hogy Margaret Thatcher minden egyes akciót személyesen engedélyezett. A kutatás során Tunander egyszer egy angol admirálissal vacsorázott, akit megkérdezett az akcióról. A katona elhárította a kérdést, majd viccesen odaszólt neki: "az emberek nem szoktak néha a busz alá esni"?


Mi is történt a svéd felségvizeken?

A NATO és a Szovjetunió tengeralattjárói között a hidegháború során többször került sor összecsapásokra, hiszen a kommunista tömb mindvégig szerette volna uralni az atlanti tengerhajózás miatt fontos Skandináviát. A svéd vizek konfliktusai 1981-ben kerültek napvilágra, amikor a partokhoz közel egy szovjet tengeralattjáró zátonyra futott. Ingvar Carlsson svéd miniszterelnök még 1988-ban is arra figyelmeztette a Szovjetuniót, hogy "vér fog folyni... Minden elérhető módszerrel elsüllyesztjük a tengeralattjárókat... A határaink szentek".

A svéd hatóságok is reagáltak a könyvre: szerintük minden egyes határsértési ügyet kivizsgáltak, így a könyv állításai egytől egyig hamisak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár