2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Aggódnak az oroszok az eladott temető miatt

2008. január 31. 16:00

Az orosz védelmi minisztérium és a külügyi tárca egyértelműen tisztázni szándékozik, mi a helyzet a szovjet katonák kiskorpádi sírjaival - közölték Moszkvában.

Az orosz védelmi minisztérium és a külügyi tárca egyértelmûen tisztázni szándékozik, mi a helyzet a szovjet katonák kiskorpádi sírjaival - közölték Moszkvában. A közlemény szerint az orosz fél nem kapott hivatalos értesítést a kiskorpádi katonai temetõ eladásáról, de a budapesti orosz nagykövetségtõl úgy tudja, hogy az eladás megtörtént, ezért tisztázni kívánja, hogy ez jogszerû-e Magyarországon.

A közlemény hangsúlyozza: a katonai temetőkért felelős magyar szervek képviselői biztosították az orosz illetékeseket, hogy nem éri sérelem a vonatkozó 1995-ös kormányközi egyezmény betartását. A budapesti orosz nagykövetség munkatársai, valamint a katonai temetőkért felelős magyar illetékesek hamarosan a helyszínre utaznak, hogy tisztázzák a történteket és értékeljék a katonai temető helyzetét - mutat rá a közlemény.

Az Izvesztyija című lap az általa "aggasztónak" nevezett üggyel kapcsolatban interjút közölt szerdán a moszkvai magyar nagykövettel. Székely Árpád nyomatékosan hangsúlyozta: sajnálatos félreértés történt, politikai szándék nincs az ügy mögött. Elmondta, hogy tájékozódott a kiskorpádi polgármesternél és a Hadtörténeti Múzeumban, s állíthatja: félreértésről van szó. Hibát követett el a nemzeti alap, amely egy volt termelőszövetkezet területének egy részét árverésre bocsátotta, és a helyi önkormányzat, amely annak idején nem választotta el telekkönyvileg a temetőt a többi területtől.

A nagykövet azt is elmondta, hogy a budapesti Hadtörténeti Múzeum és Intézet illetékese a helyi vezetéssel együtt bizonyosan megtalálja a megoldást. Elvégzik a felmérést, különválasztják a temetőt, továbbá biztosítják, hogy el is lehessen oda jutni, függetlenül attól, hogy a vásárló vitába bocsátkozik-e a földet árverésre bocsátó alappal. Mint mondta, a kiskorpádi polgármestertől megtudta, hogy az orosz fél képviselői már kedden felkeresték a települést, s meggyőződtek arról, hogy a sírok ápoltak, a temető jó állapotban van.

A Somogyi Hírlap múlt pénteken adta hírül, hogy a kiskorpádi szovjet katonai temető  magántulajdonba került. A katonai temető új tulajdonosa elmondta: nem tudtak a kegyhelyről a vásárláskor, mivel annak léte a telekkönyvből nem derült ki, de megőrzik, mert a történelem részének tekintik. A temetőben több mint 200 szovjet katona nyugszik: 180 - köztük négy tiszt - neve ismert, a többiét nem sikerült feltárni.

Az ügy végül megnyugtatóan rendeződik: a vásárló lemond a területről, a Nemzeti Földalap visszavásárolja, az önkormányzat pedig továbbra is gondozza a szovjet katonasírokat - mondta az MTI-nek a budapesti Hadtörténeti Múzeum és Intézet főigazgatója. A közlemény hangsúlyozza: a katonai temetőkért felelős magyar szervek képviselői biztosították az orosz illetékeseket, hogy nem éri sérelem a vonatkozó 1995-ös kormányközi egyezmény betartását. A nemzeti alapnak vissza kell vásárolnia a közel egy hektárnyi területet, ami külön telekkönyvre, és az önkormányzat tulajdonába kerül, és azt továbbra is gondozni fogja - fűzte hozzá.

A Hadtörténeti Múzeum és Intézet főigazgatója elfogadhatatlannak tartja, hogy az új tulajdonos - aki jelentős oroszországi üzleti kapcsolatokkal rendelkező kaposvári vállalkozó - szerződésben vállalná a szovjet sírok gondozását, mert mint mondta, ezt az 1995-ös kormányközi egyezmény nem teszi lehetővé. A főigazgató szerint valótlanok azok a számok, amelyek a sírkertben nyugvó katonák számára vonatkoznak, ugyanis adataik szerint a négy egyéni és három tömegsírban nem 200, hanem közel 700 szovjet katona nyugszik, többségük nevét máig nem sikerült feltárni.

Magyarországon 1029 településen, vagy települések környékén 112 ezer szovjet katona sírja, vagy emlékhelye található, Oroszországban 737 emlékhelye van a magyar áldozatoknak. Az orosz közvélemény rendkívül érzékeny a szovjet katonai emlékművekkel kapcsolatos történésekre. Észtországban zavargások törtek ki, amikor szovjet katonák sírját és az emlékükre állított szobrot Tallinn belvárosából áthelyezték máshová, az ügy a mai napig rendszeresen szerepel az orosz sajtóban.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár