2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Szövetkeztek a Kennedy-gyilkosság kulcsfigurái

2008. február 20. 12:00

Egy állítólagos beszélgetés most előkerült szövege a feltételezett gyilkos, Lee Harvey Oswald és az őt később megölő Jack Ruby között, hónapokkal a merénylet előtt zajlott le.

 
Craig Watkins, a texasi Dallas megyei kerületi ügyész stílusosan a hétfői szövetségi ünnepen, az Elnökök Napján tárta a nyilvánosság elé a "leleteket". Watkins 15 doboznyi okmányt és tárgyat mutatott be a sajtónak. Évtizedekig csak néhányan tudtak a tárgyakról, amelyeket a Dallas megyei bíróság épületének 9. emeletén egy gondosan őrzött raktárban tároltak. Az ügyész, aki tavaly foglalta el hivatalát, elődeivel szemben úgy ítélte meg: a dobozok tartalma olyan fontos, hogy azokat nem lehet továbbra is titokban tartani.

Craig Watkins a bemutatón

Az iratokra és egyéb tárgyakra akkor találtak rá, amikor Craig Watkins úgy értesült, hogy a fegyver, amellyel Ruby megölte Oswaldot, a bíróság épületében van. A fegyvert nem találták meg, a dobozok tartalmát azonban még mindig vizsgálják. Az évtizedekig elzárva tartott tárgyak között van például Ruby barna bőr pisztolytáskája és két bokszere, amelyek nála voltak, amikor Oswaldot a Kennedy-gyilkosság után két nappal lelőtte.

A furcsa dokumentum 1963. október 4-én, kevesebb mint két hónappal a Kennedy elleni merénylet előtt íródott. A helyszín Dallas, a két férfi a merényletről egyeztet Ruby mulatójában, a Carouselben.

A dokumentum szerint eredeti céljuk az volt, hogy az elnök öccsét, az akkori igazságügy-miniszter Robert Kennedyt gyilkolják meg, amiért hadjáratot indított az alvilág ellen. Oswald azonban azt javasolja, hogy inkább az elnököt lőjék le, így Robert Kennedytől is megszabadulnának. "Meg tudom csinálni, csak a puskámra, meg egy magas épületre lesz szükség" - közölte Oswald, hozzátéve, esetleg fél évig tart majd a megfelelő hely megtalálása, az előkészítés, s ehhez pénz kell. Ruby azt mondta, a maffia támogatná az akciót, ugyanakkor figyelmeztette Oswaldot: ha eljár a szája, "a fiúk" utasítására követni fogja és megöli.

Mintha tálcán kínálnák a bizonyítékot azoknak, akik szerint összeesküvés húzódott az 1963. november 22-i Kennedy-gyilkosság hátterében. Az ügyet kivizsgáló Warren-bizottság azóta sokszor bírált jelentése szerint magányos gyilkos végzett az elnökkel. A dallasi Ötödik Emeleti Múzeum kurátora - a gyilkosság körülményeit bemutató tárlatot annak az egykori tankönyvraktárnak az épületében és azon az emeleten rendezték be, ahonnan állítólag Oswald lelőtte Kennedyt - látatlanban kijelentette: a szöveg valószínűleg hamisítvány.

Gary Mack kurátor szerint az, hogy a dokumentum Henry Wade aktájában lapult, kétségessé teszi a hitelességét. A férfi levelezése alapján ugyanis az is elképzelhető, hogy a dokumentum csak egy, a merényletről szóló játékfilmhez készült. Ezt támasztja alá az is, hogy a levél bemutatása kapcsán az FBI, a Szövetségi Nyomozóiroda is cáfolta annak hitelességét.

Azt azonban a mai napig nem lehet tudni, hogy a körülbelül egy évvel ezelőtt felfedezett dobozok teljes tartalmát felfedték-e a Warren-bizottság tagjai előtt. A tárgyakat és az iratokat - amelyeket szakértők alapos vizsgálatnak vetnek alá - bemutatják a nagyközönségnek is: egy washingtoni Smithsonian-intézményben vagy a dallasi Ötödik Emeleti Múzeumban állítják ki.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár