2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Tovább vizsgálódhat az ügynökbizottság

2008. február 21. 18:00

A kormány az ügynökbizottság kérésére három hónappal meghosszabbította a testület eredetileg március végéig tartó mandátumát.

Daróczi Dávid kormányszóvivő elmondta: Kenedi János, a bizottság elnöke az ügyben levelet írt Szilvásy Györgynek, a polgári titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszternek. Ebben jelezte, hogy minden érintett szerv és intézmény rendkívül korrekten működik együtt a bizottsággal. A szóvivő hozzátette: Kenedi János szerint egyedülálló lehetőség van arra, hogy minden korábbi kísérletnél átfogóbban tárják fel az államvédelmi, állambiztonsági iratok sorsát.

Az ügynökbizottság létrejöttét az MSZP és az SZDSZ a koalíciós megállapodás kiegészítésében rögzítette. A miniszterelnök tavaly júliusban kérte fel az állambiztonsági iratok átadását vizsgáló szakértői bizottság tagjait, amely szeptemberben tartotta alakuló ülését.

A testületet Kenedi János kutató vezeti, tagja Varga László történész, a Fővárosi Levéltár volt főigazgatója, Ungváry Krisztián történész, az 56-os Intézet munkatársa, Sipos Levente történész, a Politikatörténeti Intézet tudományos tanácsadója, Ripp Zoltán történész, a Politikatörténeti Intézet osztályvezetője, Palasik Mária történész, a Történeti Levéltár tudományos kutatója, Baráth Magdolna, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának munkatársa.

A független szakértői bizottság feladata, hogy listát készítsen azokról az iratokról, amelyek a rendszerváltás előtti titkosszolgálatok tevékenységéhez kapcsolódnak, és amelyeket még nem adtak át az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának. A bizottság feladata az is, hogy javaslatot tegyen arra, miként javíthatóak az állambiztonsági iratok kutathatóságának, illetve az adatokhoz való hozzáférésnek és az adatok nyilvánosságra hozatalának feltételei.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár