2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Bánya veszélyezteti a Kokoda-ösvényt

2008. február 26. 12:00

Ausztrália megegyezést akar kötni Pápua Új-Guineával a második világháborús csatamező, a Kokoda-ösvény megóvásáról.

A Frontier Resources Ltd. a Kokoda falu és Owers Corner közötti 40 km-es szakaszt fel akarja ásni, hogy egy 6,7 milliárd dolláros arany- és rézbányát nyithasson. A helyi földtulajdonosoknak 5%-os részesedést ajánlottak a bányából, és kérvényt nyújtottak be a kormányhoz, hogy engedélyezze a projektet.


Jelenet a Kokoda című ausztrál háborús eposzból

Az ausztrálok számára azonban a Kokoda-ösvény ugyanolyan fontos eseménnyé vált, mint Gallipoli az első világháborúban, ahol 25 ezer ausztrál katona vesztette életét. 1942 júliusában itt kellett megállítani a japán előrenyomulást Pápua Új-Guinea fővárosa, Port Moresby felé. Emberfeletti küzdelemben sikerült visszaverni a japánokat, amivel megakadályozták Port Moresby bevételét, és a 160 km-re délre fekvő Ausztrália esetleges megszállását.

1942 júliusában azért küldték a 39. ausztrál nemzetőr-zászlóaljat Kokoda faluhoz, hogy megvédelmezzék az egyetlen működő felszállópályát. A vérhastól, maláriától és alultápláltságtól szenvedő katonákat a túlerőben lévő japánok visszaszorították, de sikerült megfordítaniuk a helyzetet. A beteg és sebesült ausztrál katonákat pápua teherhordók, vezetők és katonák segítették, akiket "bozontos hajú angyaloknak" neveztek.

"Ausztrália és az ausztrálok számára a Kokoda-ösvény szent hely" - mondta Stephen Smith, ausztrál külügyminiszter. Évente mintegy 5000 ausztrál turista látogat el a helyszínre, hogy tiszteletét tegye a 600 katona előtt, akik itt vesztették életüket. "Erősen hisszük, hogy Ausztrália és Pápua Új-Guinea együtt tud működni az ösvény megóvása érdekében, és hogy Pápua Új-Guinea turizmusa számára nagy lehetőségeket rejt az ösvény" - mondta Smith.

Peter McNeil, a Frontier Resources cég igazgatója védelmébe vette a projektet, mondván: a földtulajdonosok 115 millió dollár bevételre tehetnek szert. "Az ösvény 96 km hosszú, a bánya pedig csak 600 métert venne el belőle." Pápua Új-Guinea jelenleg egy jelentésre vár, és a következő napokban meghozza döntését. A kormány elsősorban az ország lakóinak érdekeit veszi figyelembe. "Megértjük Ausztrália érzéseit az ösvénnyel kapcsolatban, de nekünk mindenekelőtt az emberek és a gazdaság érdekeit kell szem előtt tartanunk" - nyilatkozta Berta Somare, a miniszterelnök szóvivője.

Pápua Új-Guinea Indonéziával osztozik Új-Guinea szigetén. Érdekesség, hogy a 6 milliós ország hegyvidéki falvai az1930-as évekig nem érintkeztek európaiakkal.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár