2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Magángyűjtők gazdagították a Vasarely-tárlatot

2008. február 26. 08:00

Még február elején hirdetett akciót a Móra Ferenc Múzeum: azzal fordultak a nyilvánossághoz, hogy várják a Vasarely-alkotással rendelkező tulajdonosok jelentkezését.

Az ötletet az adta, hogy a művészettörténetben jártas szakemberek véleménye szerint Magyarországon igen sok eredeti Vasarely-mű lappang vagy magán-  családi gyűjtemények része, így e kincseket a szélesebb érdeklődői kör soha nem tekintheti meg.

Az akció még a vártnál is sikeresebb lett: ennek köszönhetően összesen húsz műalkotással gyarapszik a február közepén megnyílt Vasarely-emléktárlat. A múzeum kupolájában megrendezésre kerülő kamarabemutatón néhány igazi ritkaság, magyarországi kiállításon még sosem szerepelt, páratlan szépségű, eredeti Vasarely-térplasztika is látható lesz.

Az ország különböző városaiból sorra jelentkeztek az egy-egy darabot birtokló magánszemélyek, valamint kisebb magángyűjtemények és alapítványok képviselői, hogy a kiállításra felajánlják Vasarely-műveiket. A felhívás eredményeként Victor Vasarely Magyarországon található műveinek még sosem látott keresztmetszetét kaphatják az érdeklődők.

Szabó Tamás a múzeum képzőművészeti osztályának vezetője elmondta, hogy az előzetesen "megszűrt" műtárgyfelajánlások között voltak eredetinek nem számító alkotások is, illetve olyan féltve őrzött ritkaságok, amelyeknek a bemutatásától végül a tulajdonos állt el. A kamaratárlaton igazi csemegének számít majd a szentendrei Tőzsér-magángyűjteményből két csodálatos térplasztika. Ezeket a szobrokat még Victor Vasarely ajándékozta 1971 táján körül a volt franciaországi magyar nagykövetnek. Látható lesz egy ritkaságnak számító könyvgyűjteményi együttes is a mester művészetéről Franciaországban kiadott könyveiből, a művész dedikációival ellátva.

Öt darab rendkívül színes művet, a közismert Tridim-sorozat alumínium és plexi anyagból készült 1968-as darabjait vonultatja fel a kamaratárlaton egy magát meg nevezni nem kívánó szegedi műgyűjtő. A móri Radó Antal-könyvtár őrizetéből 9 darab eredeti és számozott szerigráfia érkezett. A híres Vega-sorozat darabjait is tartalmazó kollekció egyik részét még maga a művész adományozta 1988-ban a Tolna megyei város "Radó-díja" javára.

Több magánszemély Vasarely-munkája is szerepel a tárlaton, akik egy-egy eredeti szereigráfiájukat kölcsönzik a bemutatóra. A kisméretű művek között az EA jelzéssel (Epreuve d'Artiste = a művész példánya) szignált darabok értéke jelentősebb a sorszámokkal ellátott műveknél.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár