2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Szentgyörgyi-relikviát kapott a szegedi múzeum

2008. február 27. 08:00

Újabb Szent-Györgyi Albert személyéhez köthető relikviával gazdagodott a Móra Ferenc Múzeum gyűjteménye: egy saját kézzel dedikált portréról van szó.

Szent-Györgyi Albert tizenöt esztendőt töltött Szegeden. A közvetlen stílusú, jomodorú vegyészt sokan csak Albinak szólították, munkatársai visszaemlékezései szerint ő volt a "legszeretetreméltóbb professzor." A rábízott kollegák apró-cseprő dolgaival is törődött. A laboratóriumban a kutatómunka szünetében a később legendássá váló teázások közben beszélgettek a világ és a mindennapok történéseiről.

A Szent-Györgyihez talán legközelebb álló laboráns, Farkas András volt, aki a kutatómunkához szükséges technikai hátteret biztosította. A Nobel-díjas kutató neki ajándékozta a róla készült bekeretezett portrét a következő szöveggel: "Farkas Andrásnak, a hűséges munkatársnak. Szent-Györgyi Albert."

Farkas és Szent-Györgyi között szinte barátinak tekinthető kapcsolat alakult ki. Egyszer a vegyészprofesszor a feleségétől kapott egy télikabátot. Szent-Györgyinek viszont nem igazán tetszett a darab, ezért úgy döntött, ha Farkas András elfogadja, akkor inkább neki adja. A laboráns örömmel vette az ajándékot és még fia is használta a Nobel-díjas tudóstól kapott ruhaneműt.

Az ötvenes években Szent-Györgyi Albert már emigrációban élt, amikor Farkas András súlyos beteg lett. A család levelet írt a tudósnak; kérték segítsen a tüdőrákban szenvedő egykori kollegának. Gyors válasz érkezett, Szent-Györgyi olyan akkoriban Magyarországon nem is használt gyógyszert küldött, amely a legjobbnak számított nyugaton. Segíteni azonban sajnos nem tudott, a "hűséges munkatárs" 1956-ban meghalt.

A Farkas család mindmáig őrizte a Szent-Györgyi-portrét. Farkas András fia most döntött úgy, hogy a Szent-Györgyi emlékét, illetve dokumentum és tárgyi anyagát is gyűjtő Móra Ferenc Múzeumnak adományozza a relikviát. A Csongrád megyei közgyűjteményben található többek között Szent-Györgyi Albert íróasztala, szekrénye, szemüvege, írógépe és közel másfélszáz fotó Szeged Nobel-díjasáról.

A múzeum munkatársai az utóbbi években rendeztek kiállítást Szent-Györgyiről például a Ferihegyi Repülőtér VIP várójában vagy a hollandiai Groningenben is. A legközelebbi Szent-Györgyi Albert-kiállításnak már a most közgyűjteménybe került dedikált portré is része lesz majd.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár