2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ókori balzsamozóágy Egyiptomból

2009. március 21. 15:08 MTI

Ókori balzsamozóágyat mutattak be Egyiptomban, amelyet 3000 évvel ezelőtt mumifikálásra használtak a Nílus-parti birodalomban.

A fából készült balzsamozóágy darabjaira a Királyok völgyének KV-63-as sírjában bukkantak, amely Tutanhamon végső nyughelye mellett helyezkedik el. A felfedezést követően a leletet restaurálták. A 170 centiméter hosszú balzsamozóágy lábai oroszlánfejben végződnek. Az ágy körülbelül 5 centimétert lejt, ami az elhunyt testnedveinek távozását tette lehetővé.

A mumifikálás során a halott belső szerveit a szív kivételével, amelyet a testben hagytak, minél gyorsabban igyekeztek eltávolítani, majd speciális tárolóedényekbe, kanopuszokba helyezték őket, hogy megőrizzék a túlvilági lét számára. Eltávolították az agyat is, ám ezt kidobták, úgy vélvén, hogy teljesen hasznavehetetlen a másvilágon. E műveletek után a holttest 40 napon át a balzsamozóágyon feküdt, hogy eltávozzanak a testnedvek, majd további 15 napig tartott a pólyák felhelyezése.

Manszúr Burik, a Luxori Régészeti Hivatal igazgatója szerint a sírkamrákban talált balzsamozóágyak többségével ellentétben ezt az alkalmatosságot valóban mumifikálásra használták. "Meggyőződésünk szerint ez a helyiség mumifikálásra szolgált, mivel a balzsamozás néhány kellékére bukkantunk, így különböző gyógyfüvekre, olajra és edényekre" - magyarázta az igazgató.

A sírt 2006-ban egyiptomi és amerikai régészek tárták fel, ez az elmúlt 80 évben az első temetkezés, amelyre a térségben bukkantak. Az egyiptológusok feltételezése szerint a VIII. dinasztia korából (i.e. 1570-1304) származik, bár a sírkamrában nem volt egyetlen múmia sem, hogy megkönnyítse a temetkezés kormeghatározását.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár