2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Áprilisban indul a szentendrei skanzenvonat

2009. március 28. 13:47 MTI

Április 8-tól, a tavaszi szezonnyitástól a szentendrei skanzent már egy restaurált ipari műemlék motorvonattal is körbejárhatják a látogatók - mondta el Cseri Miklós, a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum főigazgatója csütörtökön a Nyugati pályaudvaron, mielőtt a csaknem 80 éves motorvonat elindult Óbudára, ahonnan a következő napokban a skanzenba szállítják.

Az 1930-as években üzembe állított, most pedig aprólékos munkával restaurált zöld-fehér színű Ganz-Jendrassik motorvonat egyszerre 100 utast szállíthat. A másodosztályú ülések kárpitozása, a harmadosztályú fapadok, de a csomagtartók, a bádogból készült feliratok is mind-mind megegyeznek a harmincas években használtakkal. A felújítás révén a motorkocsi akadálymentes, kerekesszékkel és babakocsival is igénybe vehető.

A skanzenvonat Európa leghosszabb - 2,4 kilométeres - múzeumon belül futó, normál nyomtávú vasúti pályáján halad majd. Érdekesség, hogy a vasúti pálya építésénél használt korabeli síneket kézzel fektették le.

A főigazgató arról is beszámolt, hogy áprilistól új bejárat, a műemléki védettséget élvező mezőhegyesi vasútállomás mása fogadja a látogatókat. A monarchia hangulatát idéző komplexumba számos látogatóbarát szolgáltatás költözik: az információs szolgálat, a csomagmegőrző, a pelenkázó, a kerékpár-tároló mellett ajándékbolt és kávézó is kerül az épületbe. A látogatók a jegyváltás után innen indulhatnak a több mint 200 épületegyüttes felfedezésére.

A skanzenvonatot a Vasúttörténeti Park üzemelteti, biztosítva a korhű öltözékben dolgozó kiszolgáló személyzetet, a masinisztát és a kalauzt. Az óránként legfeljebb 15 kilométeres sebességgel közlekedő motorkocsi mintegy fél óra alatt teszi meg az utat, amelynek során két átjárót is érint, ahol megáll, míg a kalauz leereszti a sorompót, a vonat áthaladása után pedig visszaemeli. A skanzenvonatra külön kell jegyet váltani, a klasszikus megjelenésű kéregjegy 400, illetve 500 forintba kerül. A megváltott jegy a nap folyamán tetszőleges számú alkalommal igénybe vehető, s ha a megváltás napján nem kerül sor az utazásra, az adott naptári évben később is felhasználható.

A vonatot műszaki, ipartörténeti szempontból Valkai Csaba, a szentesi Vasúttörténeti Alapítvány munkatársa, nyugdíjas szentesi vasutas, vonatrestaurátor mutatta be. Valkai Csaba csaknem teljesen egyedül építette újjá az 1932-ben gyártott, háromtengelyes motorkocsit a szentesi MÁV-fűtőházban. A Ganz-Jendrassik motorkocsi eredeti pályaszáma BCmot 422 volt, az 1924-es nagy fejlesztési hullámban tervezték. Első útjának pontos dátuma nem ismert, tudják azonban, hogy az 1960-as években Vésztőn állomásozott. 1989-ben a békéscsabai pályagazdálkodási főnökség motorkocsija lett, innen utazott át Szentesre 1998-ban, ahol Valkai Csaba majdnem egy évtizeden át őrizte.

A skanzenvasút az Új Magyarország Fejlesztési Terv kiemelt projektje, a Skanzen Örökség Program (SÖP) keretében valósult meg az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár