2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Világháborús aknák zárják el az egyiptomi olaj- és gázlelőhelyeket

2008. március 25. 12:00

Az angolok és németek között zajló csaták több ezer aknát hagytak hátra, amelyek a mai napig elzárják az utat a még feltáratlan sivatagi gáz- és olajkészletekhez.

Egyiptom a világ egyik leginkább aláaknázott területe, a második világháborús csatákból visszamaradt, fel nem robbant lövedékek miatt az ország Afganisztánnal verseng az elsőségért ezen az igencsak kétes ranglistán. A beduinok és parasztok évente több aknát is találnak, és az sem szokatlan, hogy a fémhulladékok között bomba robban.

Fati El-Sazli, az aknamentesítésért felelős nemzeti projekt igazgatója szerint mintegy 22 millió akna és fel nem robbant lövedék rejlik Egyiptom északnyugati részén. Az aknák többsége El-Alamein közelében található, ahol a brit 8. hadtest visszavonulásra késztette Erwin Rommel, a "sivatagi róka" csapatait. A sivatagi homokban maradt lövedékek miatt még ma sem lehet használni az itteni szállítási útvonalakat.

Az egykori csatamező azonban olajat, földgázt és érceket rejt. Egyiptom eddig nem tartozott a nagy olajexportáló országok közé, de szakértők szerint az északnyugati sivatag alatt mintegy 4,8 milliárd hordó olaj található, amivel az ország már versenyre kelhet az OPEC-tag Angolával is. El-Alamein közelében már feltártak egy olajmezőt, és megkezdődött az olajtermelés a híres Kattara-mélyföldön is, amely a második világháború idején sóstavai, sziklái és finomszemcséjű homokja miatt járhatatlan volt a katonai járművek számára.

Egyiptom ezen kívül még 1,94 milliárd köbméter földgázzal is rendelkezik, amely a világ földgázkészletének 1,1 %-a. További 0,38 milliárd köbméternyi földgáz rejlik az ország északnyugati részén, a sivatagban. Már két gázvezeték épült, amely Alexandriába vezet, de az aknák akadályozzák a további feltárásokat.

A hadseregnek eddig 2,9 millió lövedéket sikerült hatástalanítania, de a további  aknamentesítés pénzhiány miatt elakadhat. "Az ország északnyugati része hatalmas lehetőségeket rejt. Ez a terület Egyiptom legnagyobb reménye, de az aknák elzárnak minket az ország területének 22%-tól" - mondta El-Sazli.

A második világháború idején a tengelyhatalmak és a szövetségesek is aknákkal igyekeztek hátráltatni az ellenség mozgását. Rommel félmillió akna elhelyezésére adott parancsot El-Alamein körül, az angolok pedig még ennél is többet raktak le. A legtöbb a tengerparttól délre, a sivatagi területeken található, de aknákat fektettek le a romok, és tengerparti erődítmények alá is.

A régió tökéletes turisztikai célpont lehetne, ha nem rendelkezne ezzel a veszélyes háborús örökséggel. Ibrahim Kamel, egyiptomi millliárdos, a Kato Group feje, már épített is egy nemzetközi repülőteret El-Alameinnél az európai turisták számára. Kamel tervei között hatalmas szállodák és egy golfpálya építése is szerepelnek. Angol charterjáratok már használatba is vették az új repülőteret. Az ide érkező turisták az El-Alameintől nyugatra fekvő látványosságokat, többek között Marsa Matruh városát, tekinthetik meg.

A terület turizmusának és mezőgazdaságának fellendítésére az egyiptomi kormány az ENSZ közreműködésével készített terveket: az lehetővé tenné, hogy 1,5 millió ember költözhessen északnyugatra a túlzsúfolt Nílus völgyéből. Persze ehhez el kell távolítani az aknákat.

El-Sazli ezért nemrég felszólította a második világháborúban egymás ellen harcoló országokat, hogy térjenek vissza, hozzanak magukkal speciális aknakereső műszereket, és takarítsák fel, amit itt hagytak. Egyiptom ebben az évben újabb aknamentesítési programot indít, és javítani kívánja az aknák áldozatainak segítését. A második világháború óta mintegy 8000 embert sebesítettek vagy öltek meg a német, olasz és angol lövedékek. 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár