2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Meghamisítják az iraki történelmet az angol iskolákban

2008. március 26. 11:00

A védelmi minisztérium anyagának állításai és a valóság

Állítás: `Irakot 2003-ban egy ENSZ koalíció szállta meg. 29 ország, köztük Nagy Britannia is csapatokat küldött. Irak nem volt hajlandó leállítani a nukleáris és vegyi fegyverek gyártását.` Az első öbölháború után `Irak nem tett eleget a tömegpusztító fegyverek beszolgáltatásáról szóló fegyverszüneti megállapodásnak...`
A valóság: A tömegpusztító fegyverekkel kapcsolatos, háborús ürügyként használt állítás hamisnak bizonyult. A Bush-kormányzat által kinevezett David Kay semmilyen bizonyítékot nem talált a tömegpusztító fegyverek előállítására vagy tárolására vonatkozóan. A `hajlandók koalíciója` (coalition of the willing) azon országok, köztük Eritrea, El Salvador és Macedónia, kissé nagyzolós elnevezése volt, akik támogatták a megszállást.

Állítás: "A megszállásra azért volt szükség, hogy megdöntsék Szaddám Huszein diktatúráját, és bevezessék a demokráciát Irakban."
A valóság: A hatalomváltás nem szerepelt a megszállás okai között. Az amerikai és angol kormányokat figyelmeztették, hogy ez ellenkezik a nemzetközi joggal. Legszörnyűbb rémtettei elkövetésének idején Szaddám a Nyugat szövetségesének számított. Ami a demokráciát illeti, a megszállás ideje alatt tartott választásokon egy szektás siíta kormány került hatalomra, amelyet az amerikaiak nem tudtak rávenni arra, hogy befogadóbbak legyenek a kisebbségekkel szemben.

Állítás: "Több mint 7000 brit katona maradt Irakban, hogy részt vegyen az újjáépítésben és az iraki biztonsági erők kiképzésében. Továbbra is harcolnak az iraki felkelők ellen."
A valóság: Az Irakban állomásozó brit csapatok létszáma 5000 alatt van. Szeptemberben visszavonultak Bászra központjából, és a repülőtérnél állomásoznak. Közvetlen katonai hadműveletekben nem vesznek részt.

Állítás: "Az iraki hadműveletek költsége 2005-06-ban 958 millió font volt."
A valóság: A hadműveleti költségek az elmúlt 12 hónapban 72%-kal nőttek, és ebben az évben elérik az 1648 milliárd fontot. Az angol parlament Alsóháza megdöbbent az összeg hallatán, mivel a hadműveletek lelassultak.

Állítás: "Több mint 312.000 iraki katonát képeztek ki és szereltek fel (rendőrség, hadsereg és tengerészet)."
A valóság: Az amerikaiak azzal vádolják az iraki biztonsági erőket, hogy halálosztagokat szerveznek a szunniták ellen. Bászrában siíta militáns csoportok szivárogtak be a rendőrséghez, és a brit csapatoknak ellenük is harcolniuk kellett. Egy alkalommal a brit csapatoknak csak harcok árán sikerült kiszabadítaniuk két társukat a rendőrség fogságából.

Állítás: "Irakban összesen 132 brit katonát öltek meg."
A valóság: 2003 óta 175 angol katona vesztette életét Irakban. Két héttel ezelőtt egy angol pilóta halt meg egy rakétatámadás során, annak ellenére, hogy a brit csapatok nem vesznek részt semmilyen hadműveletben Bászrában. Az iraki civil áldozatok számát 85 ezerre becsülik.

Állítás: "A koalíciós csapatok kórházakat, iskolákat és szennyvízkezelőket építettek Irak újjáépítésének keretében."
A valóság: Öt évvel a "felszabadítás" után Bagdadban még mindig csak napi néhány órára van áram. Gyerekeket rabolnak el az iskolákból, hogy váltságdíjat kapjanak értük, és a sebészeti beavatkozásra váró betegek családjainak maguknak kell gondoskodni a vérről. 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár