2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

3000 éves kép a bálnavadászatokról

2008. április 2. 11:00

A Bering-szoros mentén már 3000 évvel ezelőtt is bálnákra vadásztak, és a helyiek bátorságukat az utókornak is megörökítették - fedezhetjük fel egy rozmárcsonton talált faragványon.

Az orosz sarkvidéken dolgozó régészek a Csukcs-félszigeten, a Bering-szorosnál egy bálnavadász férfiakat bemutató faragványt találtak. A leletek arra utalnak, hogy az Un'en'en nevű helyen folyhatott a legkorábbi hasonló tevékenység - mondta el a lapnak Daniel Odess, az Alaszkai Egyetem kutatója.

A kutató a felfedezést a múlt héten Vancouverben, az Amerikai Régészszövetség éves ülésén mutatta be. Szerinte a leletek azért is kimagaslóak, ugyanis eddig közel 1000 évvel későbbre datálták a hasonló vadászatokat. A kutatásban részt vett a helyszínt 2005-ben felfedező Szergej Guszev, az Természeti és Kulturális Örökségi Orosz Kutatóintézet régésze is.

A bálnavadászat - bár a környezetvédők a végső betiltását követelik - még ma is az inuit kultúra szerves része, így sokakat érdekel, hogy gyakorlatilag mikor is kezdhetett az emberiség a hatalmas emlősökre vadászni. Ez ugyanis a közösség szoros együttműködését igényli: a hajóépítés, az állat elfogása, partra hurcolása majd feldolgozása mindenkinek munkát jelentett.

3000 éves bálnamaradványokat már korábban is találtak Alaszka északnyugati részén, ám a helyszín későbbi vizsgálata azt mutatta ki, hogy ott csak a partra sodródott halott állatokat dolgozhatták fel. Délnyugat Koreában olyan drámai faragványokat találtak, amelyek szintén bálnavadászokat mutatnak be, ám Odess szerint ezt igencsak nehéz lenne pontosan datálni.

Az elmúlt években az orosz és amerikai kutatók közösen kezdték el vizsgálni, hogy a térségben élő kultúrák miként éltek és működtek együtt. A tavaly nyáron folytatott feltáráson a régészek kőeszközöket, egy nagy ház maradványait, rozmárkoponyákat és -csontokat és két különböző bálnafaj maradványait is kiásták. A leginkább fantasztikusnak azonban az az 50 centiméteres csontdarab számít, amely eszkimó csónakokban álló vadászokat ábrázol.

A faragvány a helyszínen talált leletek és az azt borító talajréteg radiokarbonos kormeghatározása szerint 3000 éves lehet. Magát a tárgyat azonban eddig nem elemezték, a mintavételre ugyanis mind az amerikai, mind az orosz restaurátoroknak és szakértőknek rá kell bólintani.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár