2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Előkerült Kertész Mihály kolozsvári némafilmje

2008. április 4. 09:00

Meglepően jó állapotban került elő Kertész Mihály kolozsvári némafilmje, amelynek egyedisége abban rejlik, hogy megörökítette Jászai Mari és Várkonyi Mihály alakítását.

A Filmtett című romániai magyar filmes portál szerint a Hollywoodban Michael Curtiz név alatt karriert befutó Kertész Mihály három játékfilmet rendezett Kolozsváron Janovics Jenő stúdiójában. A most előkerült, 1914-ben rendezett A tolonc című alkotás az egyik ezek közül.

További képek a filmből

Kertész 1919-ig több mint negyven némafilmet rendezett Magyarországon, de eddig csupán kettő maradt fenn: az 1917-ben készült Az utolsó hajnal című játékfilm és az 1919-ben gyártott Jön az öcsém című rövid propagandafilm.

A portál szerint a Tolonc kópiáját Amerikában vetítették, ugyanis a képközi feliratok angol nyelvűek és a szereplők nevét is angolosították. Az előkerült film több szempontból is igen értékes darabja lesz a fennmaradt magyar némafilmek csekély számú gyűjteményének - írja a Filmtett.

A Kolozsváron készített közel hetven némafilm közül ez a negyedik, amelyből nem csak pár perces részletek maradtak fenn. Ez az egyetlen olyan mozgókép, amely megörökíti Jászai Marit, illetve az egyetlen fennmaradt magyar némafilm, amelyen a később Victor Varconi néven Hollywoodban híressé vált Várkonyi Mihály látható.

A tolonc a második legrégibb előkerült magyar néma játékfilm az 1912-ben rendezett Keserű szerelem című alkotás után. A Magyar Nemzeti Filmarchívum birtokában lévő alkotás restaurálása a tervek szerint az idén elkezdődik.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár