2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Új múzeumban a tragikus sorsú óceánjáró

2009. április 6. 10:51 MTI, The Guardian

Titanic-múzeumot nyitnak az angliai Southamptonban, ahonnan 1912 áprilisában indult első, s egyben utolsó útjára az elsüllyeszthetetlennek hitt óceánjáró. Az intézmény a 2012-es centenárium alkalmából lesz majd látogatható.

Kilencvenhét évvel a történtek után sem csökken az érdeklődés a Titanic tragédiája iránt, amely 1517 emberéletet követelt. Több film is készült a katasztrófáról, s könyvek sokasága látott napvilágot. Belfastban, az óceánjáról nevezték el a lakónegyedet a dokk körül, ahol a Titanic megépült.

Southampton viszont, ahonnan a hajó elindult végzetes útjára, s ahonnan a személyzet java része verbuválódott, egy interaktív múzeumot tervez. Az elhunytak harmada, 549 személy származott Southamptonból. Közülük mindössze egy volt az utas, a többiek matrózként, pincérként, hajóinasként, fűtőként szolgáltak a hajón.

A helybéliek közül sokan a legénység leszármazottja, és a közelben él az utolsó ismert túlélő, a 97 éves Milvana Dean, aki mindössze 9 hetes volt a katasztrófa idején. A kisbaba megmenekült édesanyjával együtt, míg apja a hullámsírban lelete halálát. "Még mindig nagyon erős a kapcsolatunk. A Titanic egyaránt része a város történetének és polgárai életének" - nyilatkozta John Hannides városi kulturális és örökségvédelmi tanácsos.

A múzeumban kiállítják 4000 olyan Titanic-relikvia jó részét, amelyeket a város az évek során gyűjtött össze. A tárlaton egyebek között az óceánjáróról származó tányérok, evőeszközök, menükártyák is láthatók lesznek, ezeket a tengerfenékről szedték össze, miután Robert Ballard amerikai óceánkutató 1985-ben felfedezte a hajóroncs hollétét. Itt őrzik majd 70 túlélő visszaemlékezésének a felvételét is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár