2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Táblával emlékeznek a Paszománygyár tulajdonosára

2008. április 15. 09:00 Vajda Ildikó

Reich Aladár és felesége Józan Vilma emléktábláját avatták fel új helyén, annak alkalmából, hogy a Váci út 173. szám alatti volt Paszománygyár épületét hamarosan lebontják.

A Reich család megpróbáltatásokkal teli története 1868 ban kezdődött a Király utcában, amikor Reich Adolf megalapította első paszományokat árusító üzletét, amelyet bedolgozókkal nagy hálózattá bővített és hamarosan az ország egyik legnagyobb üzeme lett a családé. Ekkor alapította meg a Petneházy utca 34-ben gyárát, amelyet visszavonulása után fiai vezettek.

Reich Aladár kiváló képességű üzletemberként világszínvonalú termékekkel és kapcsolatokkal fejlesztette tovább az akkori paszománygyárat. Számos köztisztséget látott el és elismerésben részesült, mégsem feledkezett meg a szegényebb sorsú emberekről sem. A nagy gazdasági válság éveiben hatalmas népkonyhát üzemeltetett, ahol három éven keresztül napi 300 éhezőnek segített. A zsidó munkaszolgálatosoknak ruhaneműket, a zsidó árvaházaknak adományokat a Szabolcs utcai Kórháznak és zsinagógának anyagi juttatásokat nyújtott.

A háború után segítette a holokauszt túlélőit, új életük megalapozásában. Későbbi felesége a katonaözvegy Józan Vilma, köztiszteletben álló és jó kapcsolatokkal rendelkező asszony volt, aki sok zsidó ember életét mentette meg. Volt akiket otthona titkos szobáiban rejtett el, másoknak menleveleket szerezett, élelmet csempészett a budapesti gettóba és a zsidó árvaházakba. Egyházi kapcsolatait, svéd és svájci összeköttetéseit mind az emberek megmentésére és segítésére használta fel.

A háború után egy ideig a gyár még üzemelt, majd államosították és Reich Aladárt a hírhedt mezőberényi táborba telepítették ki. Ott érte a halál, amelynek körülményei ma is tisztázatlanok. Reichné Józan Vilma a Világ Népeinek Igaza kitüntetést kapta posztumusz Izraelben. Házasságukból született Katalin nevű lányuk 33 évi amerikai emigráció után tért haza és ugyanazt a karitatív tevékenységet folytatja, amit szüleitől látott. Számos alapítvánnyal támogatja a holokauszt túlélőit, segítőiket, és anyagilag sokat tett az Amerikai úti zsidó szeretetkórházért.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár