2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ötezer éve készítették az első márkajelzéseket

2008. április 29. 16:00

A termékekre elsőként az ókori Mezopotámiában, a városi kultúra és az írás szülőhazájában kerültek márkajelzések - állítja David Wengrow, a londoni University College régésze.

A falusias körülmények között élő mezopotámiaiak nagyjából 8000 évvel ezelőtt kezdték személyes kőpecsétjeikkel lezárni az általuk készített termékeket: az ételek és italokat lezáró edényekre kerülő agyazárról így könnyen azonosítani lehetett annak előállítóját, illetve áttételesen minőségét is.

A városiasodás kezdetével - közel 5000 évvel ezelőtt - aztán a városlakóknak egyre több, bizonytalan eredetű termékkel kellet együtt élniük. Wengrow szerint a szimbólumok és pecsétek alkalmazása nagyon fontos volt: az ugyanis az adott termékek, így az olajok és borok eredetéről és minőségéről tartalmazott nagyon fontos információkat.

A kutató a Current Anthropology című szakfolyóiratban megjelent tanulmányában (Prehistories of Commodity Branding) bemutatja, hogy ezek a pecsétek egyfajta minőségbiztosítási szerepet töltöttek be, így rögtön látható volt, hogy az adott produktum mennyiben illeszkedik az elfogadható minőségű termékek közé.

A legtöbb hasonló pecsét Uruk városából került elő, ahol 5000 évvel ezelőtt nagyjából 20 ezren élhettek. A pecséteken látható képeket - amelyek egyébként az első sorozatban gyártott képek is - sokáig műalkotásoknak tekintették, ám azok sokkal valószínűbb, hogy világ első márkajelzései lehetnek - állítja Wengrow.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár