2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Háborús emlékeket keresnek El-Alamein sivatagában

2008. július 8. 09:18

Olasz történészekből álló csoport kutat világhábosú katonai emlékek után az észak-egyiptomi el-Alamein sivatagában, ahol 1942-ben az olasz és német hadsereg katonái vereséget szenvedtek a britektől.

Az egyiptomi kormány csak nemrég oldotta fel a csatamező látogatási tilalmát, amelyet az aknaveszély, valamint a csempészek és a rendőrök közötti összetűzések miatt vezettek be. A kutatók régi és új térképek, a csatáról szóló könyvek alapján, GPS felhasználásával keresték meg az olaszok egykori állásait - írta a La Repubblica című olasz napilap.

A sivatag száraz klímája ugyanis sok mindent megőrzött abból az időből. Ruhamaradványok, felszerelés, azonosító cédulák, töltényhüvelyek kerültek elő. Érdekes módon a homok megőrizte még egy géppuskaállás nyomait is. A történészek ezek mellett találtak a katonák mindennapi életről tanúskodó dolgokat is: például egy üveg Gordon gint, cigarettát, gyufát, csajkát, otthonról kapott leveleket.

A csoportnak felhatalmazása van arra, hogy mindent lefotózzon és el is szállíthatják mindazokat a tárgyakat, amelyeket kiállításokon vagy múzeumban akarnak bemutatni, valamint azokat az emlékeket, amelyeknek tulajdonosát vagy hozzátartozóit sikerül felkutatni. Ez utóbbiakat természetesen az érintettek kapják meg. Büntetés terhe mellett tilos azonban fegyvert és töltényt elvinni.

A történészek szerint kár, hogy ezt a csatateret nem lehet úgy megőrizni turisztikai célra, mint a franciaországi Maginot-vonalat, vagy az olasz Alpokban felépített erődöket. A földben még mindig rejtőző aknák mellett erre azért sincs esély, mert a szintén ott megbúvó olajmezők felébresztették sokak étvágyát.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár