2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Örökre elveszhetnek a brit hajóroncsok

2008. július 10. 10:07

Az English Heritage negatív jövőképet vázol: szerintük ugyanis Britannia történelmi hajóroncsainak több mint 40 százaléka veszhet el az elhanyagoltság vagy épp a vandalizmus következtében.

A szervezet szerint a fontos kulturális örökségi helyszínekként is nyilvántartott roncsok fele veszélyben van, és azoknak sürgős védelemre és restaurálásra lenne szüksége. A legtöbb hajóban engedély nélküli merülések, illegális feltárások vagy éppen a halászok tesznek kárt, míg vannak olyanok is, amelyeket mostanra teljesen a sorsukra hagytak.

Egy 17. századi, Devon partjainál elsüllyedt hajó például azért értékes, mert az szállította a legnagyobb, Angliában valaha talált iszlám érmekollekciót; tavaly azonban egy halászhajó csúnyán tönkretette a roncsot.

Mark Dunkley tengeri régész szerint 45 hasonló védett roncs van a listájukon, és azok közül 19-et fenyegeti a pusztulás réme. Éppen ezért az English Heritage most minden esetet részletesen megvizsgál, és a körülmények gondos mérlegelése után döntenek a karbantartás illetve a védelem mikéntjéről. Ez fontos is lesz: Anglia felségvizein ma körülbelül 32700 darab 1945 előtti hajóroncs található.

Ez történik a leghíresebb csataterekkel is, amelyek nagy rése az ingatlanfejlesztők miatt került végveszélybe. A megoldás végre körvonalazódik: a Veszélyeztetett Örökség (The Heritage at Risk - HAR) listáját tegnap mutatták be, és azon több épület, emlékmű, csatatér, park, kert és tájegység is szerepel, a megmentésükre vonatkozó alapelvekkel és tennivalók listájával együtt.

A projekt a Veszélyeztetett Épületek Listája kezdeményezés sikere miatt készült el, és Európában egyedülálló módon mutatja be a védett örökség legrosszabb állapotban lévő darabjait, és próbál megoldást találni azok megóvására.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár