2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nincs semmi Európa legrégibb mesterséges dombjában

2008. május 26. 13:00

A dél-angliai Avebury település mellett található Silbury Hill, egy 4400 évvel ezelőtt emberkéz által emelt krétadomb, már régóta izgatja a kutatók fantáziáját. Most egy brit régész, Jim Leary állítja, hogy megfejtette az ősrégi építmény titkát.

A domb belsejében - nincs semmi. A megdöbbentő eredményre Leary három éven át tartó helyreállítási és ásatási munka után jutott, amellyel az állami műemlékvédelmi szerv, az English Heritage bízta meg.

A régész szerint az építőknek egyáltalán nem az volt a fontos, hogy építsenek egy dombot, hanem annak létesítése önmagában egyfajta ceremónia volt. Éppen ezért szerintük semmilyen ismeretlen alagút, titokzatos kamrarendszer vagy más felfedezetlen rejtély nincs a domb belsejében.

Mindenesetre jó időbe beletelt, míg a becslések szerint harmincöt millió kosárnyi földet összehordták, hogy aztán Európa egyik legmagasabb mesterséges dombjának tetejéről, negyvenöt méteres magasságból szemlélhessék a környező réteket.

A brit kőkorszaki szakik legismertebb terméke, a Silbury Hill az egyik legnagyobb, emberkéz alkotta neolitikus halom Európában. Az i.e. 2800 és 2000 között épült, 40 méter magas, 400 méter átmérőjű halom a helyi legenda szerint egy rég elfeledett király sírját rejti, akit lovaival és számos aranytárggyal együtt temettek ide.

A domb a környező hegyekből bányászott mészkőből épült, a régészek számításai szerint 18 millió munkaóra alatt, majd ezután 248 ezer köbméter földet hordtak a sziklákra, hogy természetesnek ható domb váljon belőle. A restaurálás részletei

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár