2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Restaurálják Nobile Vörös Sátrát

2008. július 21. 08:08

Restaurálják a sátrat, amely 80 évvel ezelőtt megmentette az Italia léghajó szerencsétlensége következtében az Északi-sarkon rekedt Umberto Nobile tábornok és társai életét.

A fél évszázad óta a milánói Tudományos és Technológiai Múzeumban őrzött, az alapjainál 2,75 négyzetméteres, a legmagasabb pontján 2,5 méteres sátort annak idején háromrétegű selyemből és egy réteg pamutból készítették. Ez az anyag az idők folyamán erősen megrongálódott. Egy torinói szakember előreláthatólag egy évig dolgozik majd rajta.

Az 1928-as katasztrófát, a Vörös Sátor lakóinak megpróbáltatásait és megmenekülését 1968-ban vitte filmre a szovjet Mihail Kalatozov, nemzetközi sztárokkal. Az akkor még élő, tíz év múlva 93 évesen meghalt Nobilét Peter Finch, a keresésére induló, a jégmezőkön halálát lelő norvég sarkkutatót, Roald Amundsent Sean Connery alakította.

Restaurálása után a Vörös Sátor, amely a múzeum igazgatója szerint "értékes emléke Olaszország tudományos és emberi történelmének", a múzeumban olyan relikviák mellett kap helyet, mint Joseph Conrad angol regényíró Otago nevű hajójának orrtörzse, vagy az olasz Angelo Arrigo sárkányrepülője.

A 2006-ban repülőbalesetben elhunyt pilóta "Metamorfózis" nevű tervének keretében a különböző ragadozó madarak útvonalát követve igyekezett megismerkedni a távrepülés rejtelmeivel, mondván, ezek a madarak tudják a legjobban, hogyan lehet a természet erőire támaszkodva, a lehető legkisebb energiával a lehető legmesszebbre jutni.

A selyem megóvása érdekében a múzeumnak meg kell majd oldania, hogy a Vörös Sátor egy állandóan ellenőrzött mikroklímában legyen.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár