2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kulturális rugalmasságot szimbolizál az Afroamerikaiak Múzeuma

2008. augusztus 7. 13:23

A Smithsonian pályázatot írt ki a Washington-emlékmű és az Amerikai Történelem Nemzeti Múzeuma közötti területen építendő új, Afroamerikai Múzeum terveinek elkészítésére.

`Segítenie kell átérezni a szegregáció, szegénység és faji erőszak fájdalmát és ellentmondásait, de be kell mutatnia a fekete közösség örömét, erejét és kreativitását is` - áll a kommünikében. Mindezen célokon túl a környezetvédelmi és energia-takarékossági szempontok is előkelő helyen állnak az elképzelések között.

Minden részletre emlékezni akarnak

A múzeum ugyanis meg kíván felelni az amerikai Zöld Épület Tanács (Green Building Council) követelményeinek. Az építészeknek a pályázat során bizonyítaniuk kell, hogy képesek egy ilyen épület megalkotására, és írásban is ki kell fejezniük a fekete történelem iránti tiszteletüket. Különösen bátorítják a fekete építészeti irodákat, de az építésznek nem kell feltétlenül feketének lennie.

Az értékelési szempontok kialakításához a Smithsonian több szakértővel és a Kisebbségi Építészek Szervezetével is tárgyalt. A pályázatokat szeptember végéig várják, és azok elbírálását egy szakértői csoport végzi, amely végül 3-7 céget választ ki, akik részt vehetnek az 500 millió dollár összköltségű épület terveinek elkészítésére kiírt versenyen. Ennek a pályázatnak a szakértő bírálóit még nem választották ki, de Bunch reméli, hogy sikerül megnyerniük egy építészeti iskola vezetőjét, több múzeumi szakértőt és a fekete kultúra elismert történészét, pl. John Hope Franklint.

A győztes nevét, aki három évet kap a tervek elkészítésére, jövő tavasszal hozzák nyilvánosságra. A terveket több szövetségi bizottságnak és hatóságnak is jóvá kell hagynia. Az építkezés várhatóan 2012-ben kezdődik és 2015-ig tart. A kiállítandó gyűjtemény azonban távolról sem teljes. Az igazgató azt reméli, hogy még a tervek befejezése előtt sikerül megszerezni a legnagyobb és legjelentősebb tárgyakat, hogy az építész azokat is beilleszthesse a terveibe.

A már meglévő tárgyak között van egy marylandi dohányültetvényről származó rabszolgakunyhó, és egy Tennessee-ben talált vasúti kocsi a Jim Crow-korszakból (1870-1965).

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár