2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Konferencia tisztázta XII. Pius pápa második világháborús magatartását

2008. szeptember 18. 08:41

XII. Pius pápa számos módon fellépett a második világháború idején, hogy mentse az európai zsidókat a megsemmisítéstől - állapították meg egy nemzetközi tudományos konferencián, amely szerdán ért véget Rómában.

A tanácskozás szervezője a Pave the way nevű amerikai alapítvány volt, amelynek meghirdetett célja, hogy a béke érdekében hidat verjen a különféle vallások között. Zsidók és katolikusok szólaltak fel az összejövetelen XII. Pius védelmében. Úgy vélekedtek, hogy a 260. pápa `sötét híresztelések` áldozata lett, amelyek szerint közönyös volt a náci rendszer által üldözött zsidók sorsa iránt.

A 2002-ben alapított Pave the way dokumentációt gyűjtött össze arra vonatkozóan, hogy XII. Pius pápa nyilvánosan csakúgy, mint titokban fellépett a zsidók megmentése érdekében, és felszólította különféle országok katolikus intézményeit, hogy nyújtsanak menedéket az üldözötteknek.

A szervezet egyebek között diplomáciai táviratokat szedett csokorba, és az egykori pápa fellépésének köszönhetően megmenekült zsidók tanúvallomásait gyűjtötte össze álláspontjának igazolására. A szervezet kéri, hogy a holokauszt áldozatainak emléket állító jeruzsálemi Jad Vasem intézet távolítson el állandó kiállításáról egy szöveget, amely szerinte rágalmazza XII. Piust.

A római kollokviumot XII. Pius halálának 50. évfordulója alkalmából rendezték. XVI. Benedek jelenlegi katolikus egyházfő, aki dönteni hivatott XII. Pius boldoggá avatásának ügyében, pénteken Párizsban szólt erről az elődjéről a franciaországi zsidó közösség képviselőivel találkozva. Emlékeztetett rá, hogy XII. Pius, aki 1939 és 1958 között volt a katolikus egyház feje, "a sötétség" korszakának nevezte a nácizmust.

A Vatikán február 18-án közölte: nem állítja le XII. Pius boldoggá avatásának eljárását annak ellenére sem, hogy számos történész és zsidó szervezet élesen bírálja az egykori pápát a holokauszthoz való hozzáállása miatt.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár