2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Elárverezték az amatőr Marilyn Monroe-filmfelvételt

2008. szeptember 26. 16:03 MTI

Egy sydneyi gyűjtő 17.500 ausztrál dollárt (2,4 millió forint) fizetett ki egy ausztrál árverésen azért a ritka Marilyn Monroe-felvételért, amely 1959-ben készült a Van, aki forrón szereti forgatásán.

A két és félperces 8 mm-es filmszalagra rögzített filmecske egy amerikai tengerésztiszt hagyatékából került elő. A színésznő látogatást tett a tiszt San Diegó-i bázisán, és akkor hívta meg a férfit a vígjáték forgatására.

A tengerész Melbourne-ben élő lánya véletlenül bukkant rá az eredeti Kodak dobozban megbújó szalagra, amin Monroe először a támaszponton látható tengerészek körében, majd a mozifilm forgatásán Tony Curtisszel és Jack Lemonnal, a komédia két férfi főszereplőjével látható.

A Leski aukciósház csütörtökön bocsátotta árverésre a relikviát, amelyet végül a 20 ezer ausztrál dollárra (2,7 millió forint) becsült árnál kissé olcsóbban egy ismeretlen sydneyi gyűjtő vásárolt meg. Az ilyen jellegű amatőr felvételek nagyon ritkák, ezért az ár megállapításához nem volt viszonyítási alapja az árverési szakértőknek - árulta el Charles Leski az aukciósház képviseletében.

Nyáron egy 47 perces film kelt el Monroe-ról Las Vegasban 60 ezer dollárért (közel 10 millió forint). Az amatőr felvétel az 1961-ben bemutatott Kallódó emberek forgatásán készült.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár