2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Elkészült Leonardo da Vinci virtuális szívmodellje

2008. október 24. 09:26 MTI

Öt évszázaddal azután, hogy megszülettek Leonardo da Vincinek a szív bonyolult szerkezetét bemutató anatómiai rajzai, elkészült egy olyan háromdimenziós komputeres szívmodell, amely forradalmasíthatja az oktatást, a gyógyászatot és a gyógyszergyártást.

A virtuális szívet három angol kardiológus alkotta meg, akik korábbi komputeres modellek százait tanulmányozták, s munkájuk során szívspecialisták tucatjainak tapasztalatára támaszkodtak. Az orvosok úgy gondolták, hogy a korábban alkalmazott kétdimenziós modellek nem elég pontosak, ezért segítségükkel nehéz megtanítani a medikusoknak a szívultrahang minden csínját-bínját.

A modell teljesen élethű, a négy szívkamra a képernyőn ugyanabban az aszimmetrikus ritmusban működik, mint teszi ezt a mellkasi "pumpa". "Húsz milliszekundum pontossággal tudjuk reprodukálni az emberi szívverést. A virtuális modellt felszeletelhetjük a képernyőn, s megfordíthatjuk tengelye körül, hogy különböző szemszögből vehessük szemügyre a szívet" - nyilatkozta Sue Wright, a londoni szívkórház aneszteziológusa, aki segített életre kelteni a virtuális szívet.

"A komputeres modell jobb betegellátást tesz lehetővé"
- nyilatkozta Robert Anderson, a University College London szívszerkezeti szakértője. Mint mondta, Leonardo da Vinci rajzai révén vált érthetővé, hogy a szív négy kamrából álló "izomszerv". E rajzok segítettek megérteni azt is, hogy a koszorúerek az elzáródhatnak, infarktust vagy akár halált is okozva. "Leonardo da Vinci korában ezek a rajzok segítettek megérteni a szív szerkezetét. A virtuális modell is épp ilyen szerepet játszik majd korunkban" - hangsúlyozta Robert Anderson.

Az új virtuális szívmodell a gyógyszergyártók érdeklődését is felkeltette, mivel a számítógépes programok segítségével gyorsabban és olcsóbban lehet vizsgálni, miként hatnak az új készítmények az emberi szervezetben.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár