2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Párhuzamos életrajzok a Halálos tavasz árnyékában

2008. november 21. 11:49

A II. világháború előtti időszak egyik legtitokzatosabb, legromantikusabb kapcsolata Karády Katalin, a kor ünnepelt dívája és Ujszászy István tábornok között szövődött. A Halálos tavasz filmsztárja, a generációk számára feledhetetlen énekesnő, valamint a magas rangú tiszt párhuzamos életrajzát Pusztaszeri László történész írta meg. A Karády és Ujszászy című könyvet a Hadtörténeti Múzeumban mutatták be.

A Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézete és Múzeuma fennállásának 90. évfordulója alkalmából adott helyet e színvonalas könyv bemutatójának, amely két rendkívüli ember hányattatott sorsán keresztül nyújt bepillantást a II. világháborús időszakba - hangzott el a tájékoztatón. Holló József ny. altábornagy, az intézet főigazgatója hosszan méltatta az alapos levéltári munkát, amellyel a szerző - történészi alapossággal - kutatta a kort és a két szereplőre vonatkozó dokumentumokat.

Bár külön-külön mindkét szereplő élete és pályájának alakulása megjelenik a Kairosz kiadó által gondozott műben, az író mégis összefonja a szálakat a különböző életrajzi pontoknál, mintegy érzékeltetve a két sors hasonló alakulását. A könyv - amint arról a csütörtöki bemutatón szó esett - számos kérdést nyitva hagy, sőt, újabb talányok és rejtélyek sokaságát veti fel, jóllehet szakirodalmi és levéltári források nyomán született. Ugyanakkor nem száraz történelmi mű, hanem oldott stílusban megírt ismeretterjesztő munka.

Karády Katalin, leánykori nevén Kanczler Katalin 1910-ben született egy hétgyermekes budapesti proletárcsaládban. Egy gyermekmentő akció révén öt éven át Svájcban, majd Hollandiában nevelkedett. Apja halála után férjhez ment a nála 30 évvel idősebb Vargha Rezső vámtiszthez, de néhány hónap múlva vége lett a házasságnak. Színészi tanulmányait 1936-ban kezdte, de felfedezője és karrierjének egyengetője Egyed Zoltán újságíró-laptulajdonos lett, ő adta neki a jól csengő Karády nevet. A nagy áttörést a Halálos tavasz című film hozta meg számára. A premier pillanatától kezdve ő lett az első számú sztár, rajongói szerte az országban klubokat alapítottak.

Magánéletét mindig titok és pletykák övezték, amelyek csak szaporodtak, amikor elkezdődött szerelmi kapcsolata Ujszászy István vezérőrnaggyal. Ujszászy 1930-tól már katonadiplomáciai pályára lépett, és elsajátította a hírszerzés és elhárítás ismereteit. Amikor megismerkedett Karády Katalinnal, találkozásuk mindkettőjük életét gyökeresen megváltoztatta. Arról a mai napig vitáznak, hogy véletlenül ismerkedett-e meg az énekesnő-filmsztár a vezérőrnaggyal, vagy esetleg Karády politikai beállítottsága, embermentő akciói miatt "ráállították".

Ujszászy a háború után szovjet hadifogságba került. Sorsáról - hogy mikor, hogyan halt meg - nem tudni semmit, Karády Katalin pedig kivándorolt a tengerentúlra és soha többé nem tért vissza Magyarországra. Az énekesnő-filmsztár népszerűsége ismét fellángolt a hatvanas-hetvenes években, magyar filmesek is felkeresték külföldön, de már nem akart a kamerák elé állni. Hagyta, hogy megmaradjon olyannak a nézők emlékezetében, mint amilyennek a Halálos tavaszban - és még tucatnyi zajos filmsikerében - milliók látták.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár