2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Régészeink európai színvonalon dolgozhatnak

2008. december 5. 07:46

A Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálat munkatársai 2008. december 4-étől 10, speciális Volkswagen Mixto kisbusszal indulhatnak a múlt nyomába, a régészeti lelőhelyekre. A gépjárműveket Virágos Gábor, a KÖSZ főigazgatója mutatta be a sajtó képviselőinek, aki hangsúlyozta: a KÖSZ régészei mostantól európai színvonalon dolgozhatnak majd. Az autók közül több a szervezet regionális központjaiba kerül, a speciális kisbusz elsőként december 5-én, pénteken az újonnan nyíló szombathelyi központban kerül átadásra.

A főigazgató a Szakszolgálat legérdekesebb régészeti projektjeiről beszámolva kiemelte: 2008-ban az egyik legnagyobb feladat a Budapest-Pécs közötti M6-os autópálya területén végzett munka volt. Paks-Cseresznyésmező területén a régészek feltárták a középkori Akalacs helység templomát, a templom körüli temetőt, valamint előkerült, az egykori település központja is, ahol a régészek egy agyagedénybe rejtett 14. századi éremkincs leletre bukkantak. A feltárt középkori sírokból előkerült párták, ruhakapcsok alapján pedig a KÖSZ munkatársainak az egykori viseletet is sikerült rekonstruálni.



A Bátaszék melletti lelőhelyen a feltárás eddigi eredményei alapján feltételezhető, hogy egy, az egykori limes út mentén elhelyezkedő római útállomás került elő. Itt a fémkereső műszerek módszeres alkalmazásának is köszönhetően nagyszámú éremleletet találtak. Még egy érdekes lelet tanúskodik Bátaszéken a múltról, egy agyagtéglában ugyanis lenyomatként megőrződött egy gyermek lábnyoma.

A Biatorbágy területén épülő lakópark területén újabb gazdag lelőhelyre bukkantak, az eddig feltárt régészeti objektumok öt különálló régészeti korszakba sorolhatók: ott a neolitikum, bronzkor, késő vaskor és római kor mellett még az avar kor emlékei is megtalálhatók. Az öt különálló régészeti korszak mindegyike telepként jelentkezik, közülük három (a kelta, a római kori és az avar) rendkívül intenzív formában. Hasonlóan kiemelt beruházás azt M43-as út lelőhelyeinek megelőző régészeti feltárása, amit várhatóan 2009 első felében fejeznek be a KÖSZ munkatársai.

Virágos Gábor elmondása szerint az új autókat minden bizonnyal sok lelőhelyen bevethetik majd, ezek közül az egyik legnagyobb projekt a kecskeméti Mercedes-beruházás területén folyik majd.

A hazai régészeti feltárások mellett a főigazgató megemlítette a szervezet távol-keleti vállalkozását is: a kambodzsai-magyar örökségvédelmi és idegenforgalmi megállapodás keretében ugyanis magyar szakemberek vesznek részt a 10. századi khmer királyi székhely, Kohker föltárásában. Virágos Gábor a másik ázsiai projektről érdeklődve arról is beszámolt, hogy a zanglai Kőrösi Csoma Sándor kolostorában végzett kutatás eredményeit december folyamán egy sajtótájékoztató keretében mutatják be az érdeklődőknek.

A főigazgató végezetül beszámolt a Magyar Nemzeti Múzeumban decemberben nyíló kamara kiállításról, ahol németországi, türingiai kollégáik mellett a KÖSZ is bemutathatja az autópálya ásatások egy-egy érdekes leletét.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Árpád-kori kemenceBronz mécsest és vas tárgyakat rejtő római kori edényekRómai bronzfibulaBronzkori gyermek sírja, Halomsíros kultúraLócsontváz egy római kori veremház padlójánA paksi kelta harcosRómai kori lelet BátaszékrőlLelet BátaszékrőlLelet BiatorbágyrólLégifotó BiatorbágyrólA római lábnyomRézkori férfisír NagytarcsánMunkában Paks határábanNeolit leletek BátaszékenNeolit leletek Bátaszéken

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár